Elke fles, mits goed gekozen, kan een gewone maaltijd upgraden naar een ervaring om te onthouden. Combineer het met de juiste gerechten om het volledige potentieel te benutten. Dus ben je de feestdagen doorgekomen met een gebrekkige ‘wine pairing’, scroll naar beneden om het zelf de volgende keer beter te doen.
Het aperitief
Vaak verwaarloosd, maar essentieel om de eetlust op te wekken en het gehemelte voor te bereiden. Ja, je gehemelte voorbereiden, we gaan hiermee ietwat de pretentieuze kant op, maar het gaat in ieder geval eens niet over de perfecte temperatuur om een koffie te maken. Ga niet voor te rijke of sterke dranken, en laat al helemaal snacks achterwege. Start met een wijn uit een koel klimaat, zoals een witte Sancerre met een verfrissende smaak. Prosecco of champagne kan ook. Bewaar je de alcohol liever voor tijdens het diner? Dan is water met citrussmaak een optie.
The usual suspects
De meest simpele manier om als een pro over te komen is door de usual suspects links te laten liggen. Laat die wijnen uit Frankrijk, Argentinië, Spanje en Nieuw-Zeeland voor wat ze zijn. Als je op een wijnkaart een ongewoon land ziet, dan is dat meestal een topper. Neem bijvoorbeeld landen als Slovenië, Hongarije of Griekenland. Deze landen hebben de laatste jaren enorme sprongen gemaakt en kunnen zich meten met de beste.
Bespaar geld met nieuwe ‘bubbels’
Als je iets met bubbels nodig hebt, dan hoeft het niet alleen maar champagne of prosecco te zijn. Er zijn genoeg minder bekende opties die het kunnen opnemen tegen een goede champagne voor een fractie van de prijs. Een Franse optie kan cremánt zijn. Hetzelfde geproduceerd als champagne, maar het komt uit andere Franse regio’s. Cava uit Spanje kan ook of franciacorta uit Noord-Italië. Klinkt toch iets interessanter dan wanneer je vraagt om de ‘prosecco van het huis’.
Wat bij wat?
Gevogelte
Gevogelte heeft subtiele wijn nodig die hun delicate smaak benadrukt zonder ze te overweldigen. Niet te jong, want dat domineert.
Vis
Kies voor een Chablis of een droge Riesling, waarvan de zuurgraad past bij de zeegerechten. Vermijd houtachtige of te krachtige wijnen die de smaak van de vis verzwakt.
Vegetarisch
Voor vegetarische menu’s, vaak rijk aan groenten, zijn wijnen met een ‘aards’ karakter een tip. Zoals een Chardonnay, maar ook Jura-wijnen, zoals een Savagnin of een Trousseau.
Desserts
Een zoete wijn zoals een Sauternes past altijd. Bij desserts op basis van fruit of chocolade kan je voor port gaan of een cider.
Temperatuur
Vaak wordt gedacht dat witte wijnen erg koud geserveerd moeten worden, maar dat klopt niet. Onder de tien graden verlies je veel en zijn de aroma’s letterlijk bevroren. Zo’n 14 graden is prima. Haal de fles’s ochtends uit de koelkast voor ‘s avonds, dat is voldoende. Voor mousserende wijnen is een temperatuur van onder de tien graden prima.
Een rode wijn op kamertemperatuur is een veel gemaakte vergissing. Is de rode wijn té warm, boven de twintig graden, dan verzwaart het de wijn en versterkt het de alcohol. Té koud doet ook geen eer aan de tannines. Zo’n 16 graden is goed voor een klassieke rode wijn. Zijn ze jong, ga dan voor iets koeler.
Maar leg ze niet in de vriezer of direct in de hitte. Een emmer met water en/of ijsblokjes is goed voor een gelijkmatige koeling. Heb je nog een gadget ‘nodig’, kies dan voor een wijnthermometer als investering.
Ondervraag de sommelier
Een beetje tof doen met de sommelier is net zoiets als Usain Bolt proberen te verslaan tijdens een potje joggen. Hopeloos. Scoor liever punten door de indruk van kennis te wekken. Check bijvoorbeeld of de wijn goed samengaat met het gerecht van je date. Of vraag wat de nieuwste wijnen zijn van het restaurant.
Ken de trends
Net zoals je kledingtrends hebt, zijn die er ook in de wijnwereld. Of het nou riesling of rosé is die bezig waren met een opmars, check websites wat nu hot is. Zeker als er iets populair is, spelen winkels en sommeliers hierop in met bijzondere opties.
Ken je wijnen
Die muur van wijnen in de supermarkt of die ellenlange wijnkaart kan nogal intimiderend werken. Dus een soort basislijst van wijnen en waarmee ze samengaan is altijd een handige. Alstu:
Sauvignon Blanc – Goed met schelpdieren, zeevruchten, gegrild wit vlees en groenten.
Chardonnay – Gevogelte, curry’s en pasta’s.
Malbec – Stevige vleesgerechten als steak, lam of varken.
Pinot Noir – Bijna alles, van gebakken vis tot lam.
Pinot Griogio – Vis, pasta en vegetarische gerechten.
Rioja – Het meeste vlees, maar vooral lam en Spaanse gerechten als paella.
Riesling – De Thaise en Chinese keuken.
Cabernet Sauvignon – Rood vlees en geroosterde groenten, kortom: perfect voor een BBQ.
Merlot – Kaas, geroosterd wit vlees, worst.