1// James Dean in Rebel Without a Cause (1955)
Het witte T-shirt van de gekuifde hartenbreker Dean symboliseerde zijn positie in de samenleving. Hij was een outsider met het karakter van een non-conformist. Iedereen die de rebel in zich wilde ontplooien, greep vervolgens naar het witte T-shirt.
2// Marlon Brando in A Streetcar Named Desire (1951)
Veel strakker dan het T-shirt van Marlon Brando in Tennessee Williams’ A Streetcar Named Desire (in het Nederlands heerlijk vertaald als Tramlijn Begeerte), dat kom je zelden tegen. Het visuele effect was dat van rauwe mannelijkheid, van fysieke kracht, en dus van een erotische dimensie.
3// Glen Powell in Twister (2024)
Deze scène uit dé zomerhit van dit jaar had het bijna niet gehaald. Bij de eindmontage moest er gevochten worden om de scène in de film te houden. Het witte T-shirt en de blue jeans gelden voor Powell als het uniform van de working man’s man. Maar voor de kijkers is het een blank canvas waarop ze zelf het karakter van de filmheld kunnen schetsen.
Dit zijn de 16 beste filmpakken.
4// Jeff Bridges in The Big Lebowski (1998)
Het komt door de combinatie met het slordige vest en de ongekamde manen, maar het is ook de houding van The Dude die het witte T-shirt hier een zekere nonchalance laat uitstralen, waarmee het dus feitelijk het tegenovergestelde bereikt van wat de T-shirts bij de meeste andere heertjes in dit lijstje beogen.
5// Denzel Washington in The Book of Eli (2010)
Het witte T-shirt geeft Denzel Washington, van zichzelf niet de minst theatrale acteur, een understated uitstraling.
6// Brad Pitt in Fight Club (1999)
Brad Pitt gebruikt in Fight Club zijn witte T-shirt om te intimideren. Het etaleert zijn gespierde torso, maar het is in al zijn eenvoud ook een statement.
7// Keanu Reeves in Speed (1994)
Op zijn vrije dag ontpopt Keane Reeve zich tot actieheld. Het witte T-shirt geldt daarbij als zijn uniform.