WK rugby: nu wordt het écht spannend

Het Rugby World Cup 2023 is aanbeland bij de kwartfinales. Wie speelt tegen wie en welk spektakel staat ons te wachten?

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Eerder schreven wij al dat rugby wat ons betreft de coolste sport ter wereld is, zie hier. En de teams op dit eindtoernooi hebben ons tot nu toe goed vermaakt. We lopen je even door het toernooi heen.

Hersteltijd

Na ruim een maand WK rugby in Frankrijk zit de poulefase er (eindelijk) op. Zoals je zult begrijpen spelen de heren geen drie wedstrijden per week. Na een zware rugbymatch moeten de lichamen (én wonden) vaak minimaal een week herstellen. Daarom neemt dit toernooi ook bijna twee maanden in beslag.

Van de twintig ploegen die aan het eindtoernooi begonnen, zijn er twaalf weer terug naar huis. Van elke poule van vijf plaatsten de nummers één en twee zich voor de kwartfinales. De vier wedstrijden worden aanstaande zaterdag en zondag (14 en 15 oktober) gespeeld.

(Photo Matthias Hangst/Getty Images)

Wat opviel

Nu de poulefase erop zit, kunnen we terugkijken wat ons zoal is opgevallen. Op de openingsdag knetterde het meteen al toen gastland Frankrijk (de mondiale nummer twee) de Nieuw-Zeelandse All Blacks (de nummer vier) met 27-13 versloeg. Dat was meteen een unicum: Nieuw-Zeeland verloor op alle eindtoernooien nog nooit(!) een pouleduel. De overwinning van Les Bleus was dus verrassend te noemen.

De Fransen hebben een sterke ploeg en hopen in eigen land nu eindelijk eens een wereldtitel te pakken. Net zoals het Nederlands Elftal in het voetbal, speelden de Fransen drie WK-finales, maar pakten nooit de cup. Zij plaatsten zich samen met Nieuw-Zeeland voor de kwartfinales.

(Photo Michael Steele – World Rugby/World Rugby via Getty Images)

In poule B viel het doek voor Schotland. Toch een zeer sterk rugbyland. Zij waren niet opgewassen tegen het geweld van Ierland en titelhouder Zuid-Afrika. Doordat de Ieren met 13-8 van Zuid-Afrika wonnen, plaatsten zij zich als eerste in de poule. In poule C eveneens een verrassing: Australië moest naar huis. Fiji bleek in een onderlinge confrontatie te sterk en plaatste zich achter favoriet Wales voor de kwartfinales. Engeland was oppermachtig in poule D. Het won alle wedstrijden en liet Argentinië achter zich.

(Photo Julian Finney – World Rugby/World Rugby via Getty Images)

Krakers

De nummers één van elke poule spelen in de kwartfinales tegen de nummers twee uit de poule ‘naast’ hen. Dat levert enkele gigantische affiches op. Frankrijk won hun poule en dat is heel leuk voor ze. Echter moeten ze nu wel afrekenen met titelhouder Zuid-Afrika. Ook Nieuw-Zeeland kan aan de bak: zij treffen de nummer één van de wereld Ierland. Over krakers gesproken…

De andere kwartfinales zijn op papier iets minder spannend. Engeland treft Fiji en Wales treedt aan tegen Argentinië. De wedstrijden Wales-Argentinië en Ierland-Nieuw-Zeeland worden op zaterdag 14 oktober om respectievelijk 17.00 uur en 21.00 uur gespeeld. Dat zijn ook de speeltijden voor zondag 15 oktober als respectievelijk Engeland-Fiji en Frankrijk-Zuid-Afrika wordt gespeeld. Ziggo-abonnees kunnen de wedstrijd gratis zien op Ziggo Sport kanaal 14 of Ziggo kanaal 13.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels