Woolrich grijpt terug naar zijn roots

We kennen het merk Woolrich vooral van de warme en mooie arctic parka’s, winterjassen die functioneel zijn en tegelijk heel modisch en stijlvol. Maar Woolrich is natuurlijk veel meer dan het merk van die coole, warme parka’s. Sterker nog: Woolrich is het oudste outdoormerk van Amerika. 

In 1830 al werd het merk in Pennsylvania opgericht door John Rich. Specialiteit van het merk destijds was het produceren van wollen kleding om de vrouwen van de jagers en houthakkers warm te houden. Die stoffen werden gemaakt in een zogenaamde woolen mill.

Later (rond 1860) verstrekte Woolrich veel kleding en wollen dekens aan de Noordelijke soldaten in de Amerikaanse Burgeroorlog, en weer iets later (1890) introduceerde het merk het zogenaamde Railroad Vest, een mouwloos vest van wol in een tartan-ruit (het handelsmerk van Woolrich) met zakken. Het vest hield de arbeiders die de spoorwegen aanlegden warm. 

Woolrich is een merk met een rijke historie dus. Het speelde een belangrijke rol bij veel historische momenten, zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar het duurde tot 1989 voordat Woolrich zijn activiteiten uitbreidde naar Europa.

Als eerste naar Italië, van waaruit het nu al een tijd zijn collecties ontwerpt en deels produceert. Het mooie aan Woolrich is dat het nooit heeft ingeboet aan kwaliteit, dat de wollen jassen en vesten van het merk onovertroffen zijn en dat hun kleding tijdloos is.

Die tijdloosheid is terug te zien in de mooie campagne van Woolrich voor dit najaar. Het is een ode aan de geschiedenis van het merk, aan de iconische kledingstukken die het in de loop van bijna twee eeuwen maakte en aan de verhalen en de mensen van weleer die Amerika hebben vormgegeven.

De campagne, Origin Stories getiteld, is gebaseerd op twee elementen die een belangrijke rol spelen in de Amerikaanse cultuur: game of checkers (dammen) en de Amerikaanse diner, de coole, meestal zilverkleurige mobiele restaurants. In de campagne figureert een aantal bekende influencers, zoals Daisy Pyo, en nog enkele andere prominente Amerikanen (Robert Mackey en actrice Brenn Lorenzo). Belangrijker is dat de collectie waanzinnig mooi is (en tijdloos dus). Vanaf nu te koop via woolrich.com, of in de Woolrich-winkel in Amsterdam (PC Hooftstraat 36).