Weet jij dit over de zon & jouw hoofd?

Niet onbeschermd in de zon, daar ben je wel van doordrongen. Maar was je al op de hoogte van deze feiten?

Met het oog op het stijgende aantal huidkankergevallen in Nederland ging het cosmeticamerk Mádara Cosmetics op zoek naar de smeergewoontes onder Nederlanders en hun kennis over de werkzaamheidsduur van de spf in hun dagcrème of gezichtszonnebrand.

Hoe lang is een zonnecrème effectief?

Op de vraag ‘Hoe lang is de SPF in uw dagcrème of gezichtszonnebrand werkzaam om uw huid tegen de zon te beschermen?’ moest bijna 42 procent van het onderzoekspanel het antwoord schuldig blijven.

Bijna een kwart denkt dat de spf 4 uur lang werkzaam is. Een kleine groep van bijna 15 procent denkt zelfs dat de spf 8 uur of langer beschermt. Slechts 16 procent (mannen) en 17 procent (vrouwen) geeft aan dat de spf in de gezichtszonnebrand of dagcrème twee uur werkzaam is.

Het antwoord: Chemische zonnefilters bieden circa twee uur bescherming. Wie dus ’s morgens om 8 uur een dagcrème of een gezichtszonnebrand opdoet met een chemische spf heeft daar om 10.00 uur al geen profijt meer van. Minerale filters werken langer, zolang ze goed aanwezig zijn op de huid. Door zweten en het gezicht aanraken kan een minerale filter deels of geheel verdwijnen, waardoor de bescherming ook afneemt.

paard zee federico enni unsplash

Om het gezicht goed te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de zon is het dus belangrijk op tijd bij te smeren, ongeacht de gebruikte filter. Mensen die te weinig smeren, hebben meer kans om zonneschade op te lopen.

Ons gezicht wordt voortdurend blootgesteld aan UV-straling, ongeacht het weer en het hele jaar door. De UV-indexschaal (UVI) geeft de intensiteit van de UV-stralen aan. Zonbescherming is nodig vanaf UVI 3.

Goed bezig

In het verlengde hiervan werd ook gevraagd hoe goed wij ons gezicht beschermen tegen de zon. Het aantal respondenten dat nooit smeert is in Nederland verrassend klein. 8,8 procent van de vrouwen en 11,6 procent van de mannen zegt nooit een zonnecrème te gebruiken.  Dat doen we goed in vergelijking met het buitenland.

Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat circa 43 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen in Frankrijk en Duitsland nooit zonnebrand op het gezicht aanbrengt. Het gros van de Nederlanders smeert alleen op dagen dat ze veel buiten in de zon zijn, bijvoorbeeld op het strand of tijdens een fietstocht. 67 procent van de mannen en bijna 53 procent van de vrouwen geeft dit als antwoord.

Niet slim. Als er één item is dat je in ieder geval zou moeten gebruiken is dat een product met spf. Ook op dagen dat je niet gaat fietsen of op het strand zit. Dermatologen en huidtherapeuten bevestigen dat spf bescherming hét beste antirimpel product is en dat het wanneer het goed wordt gebruikt kan beschermen tegen huidkanker. Zorgvuldig en regelmatig smeren is daarbij van groot belang.

Er zijn overigens twee soorten filters: Chemische en natuurlijke. Chemische zonnefilters dringen in de huid en absorberen zonlicht. Natuurlijke zonnefilters maken gebruik van minerale filters (titaniumdioxide of zinkoxide) die schadelijke UV-stralen reflecteren. Minerale filters zijn een veilig alternatief voor chemische filters die, zo blijkt uit studies, gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen zoals opeenhoping in het lichaam en irritatie. Doordat minerale filters een natuurlijke barrière creëren, werken ze direct na het opbrengen.

Over het onderzoek

Het Mádara Cosmetics onderzoek is eind april 2023 uitgevoerd via Factsnapp onder een representatieve steekproef van vijfhonderd mannen en vijfhonderd vrouwen. Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar tot en met 60+.

Mádara producten worden gemaakt in Riga, Letland. Ze zijn huidvriendelijk, biologisch afbreekbaar en vrij van agressieve chemicaliën, potentiële milieuverontreinigende stoffen en micro plastics.