6 dingen die je moet weten voor je begint met fitness

Til regelmatig zware gewichten op en eet voldoende. Toch is het maar zo simpel voor een klein percentage van de mensen.

Beginnen met fitness
Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

In werkelijkheid is sterker worden en spiermassa kweken namelijk een complexer proces dan het lijkt, wat vooral te wijten is aan de mentale uitdagingen waar je tegenaan zult lopen. Heb je nog geen of weinig ervaring en wil je beginnen met fitness? Deze zes tips helpen je om focus te houden op je doelen.

1. Laat je aanpak niet te makkelijk door anderen beïnvloeden

Sport en voeding zijn van die onderwerpen waar iedereen een mening over heeft en die regelmatig – ongevraagd – naar je hoofd geslingerd wordt. Dit kan je in de war maken en het pad richting je doel vertroebelen. Laat je liever helpen door een expert en blijf bij de afspraken die je met hem of haar maakt.

2. Hou het eenvoudig

De meest obscure theorieën over fitness en voeding vliegen je om de oren, maar geen van die theorieën zullen je helpen. Hou het proces daarom zo simpel mogelijk. Train consistent en progressief (hoe je dat doet, lees je hier) en eet voldoende (meer daarover hier) als je spiermassa wil aanmaken. Afvallen? Zorg voor een negatieve energiebalans. Punt.

Beginnen met fitness

3. Genen doen er toe

Laat je hier niet door ontmoedigen, maar genen bepalen voor een groot deel het resultaat. Dat betekent niet dat je niks kunt bereiken, integendeel zelfs. We beginnen alleen niet allemaal met dezelfde basis. Waar de een van nature al flink wat spiermassa heeft, is de ander vel over bot. Focus dus op wat jij moet doen om je doelen te bereiken en niet op wat iemand anders doet.

4. Je fysiek verandert constant

Hoe je eruitziet, verschilt per dag of zelfs per moment. Een food baby is daar een goed voorbeeld van. Na een stevig potje bunkeren kan het soms lijken alsof je zwanger bent, terwijl er de volgende dag niks meer aan de hand is. Ook zul je er direct na een training een stuk gespierder uitzien dan na een rustdag. Los van deze twee voorbeelden zijn er nog tientallen andere oorzaken waardoor je lichaam er net iets anders uit kan zien. Laat je hier niet door afleiden.

Beginnen met fitness

5. Check niet elk uur je gains

Aansluitend op punt 4: door constant in de spiegel te kijken of je al gegroeid of afgevallen bent, ga je geen resultaten boeken. Sterker nog: het kan je demotiveren, omdat je niet genoeg progressie in de spiegel ziet. Per dag of zelfs per uur ga je ook geen verschil zien. Progressie-foto’s werken daarentegen wel goed, mits je voldoende tijd neemt tussen het maken van de foto’s, zodat je daadwerkelijk progressie kunt waarnemen. Om de twee weken bijvoorbeeld.

6. ‘Newbie gains’ bestaan echt

Wanneer je begint met fitness zul je merken dat je snel progressie maakt. Zodra je een plateau bereikt (je maximale kunnen) zal het omgekeerde gebeuren: progressie maken duurt steeds langer en langer. Maak daarom gebruik van die newbie gains door je trainingsregime direct zo goed mogelijk aan te pakken. Investeren in een goede coach is absoluut de moeite waard, je kunt het immers maar één keer voor de eerste keer doen.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg