Wat je moet weten over sapkuren (voor je begint)

Voordat je begint aan een kuur waarbij je de biefstuk vervangt door een bietensapje, moet je misschien eerst dit even lezen.

sap

Sta jij aan de vooravond van een detox? Dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten.  

1. Sappen zijn de kortste weg om aan voedingsstoffen te komen 

Heeft het drinken van een sapje echt zin? Volgens voedingsdeskundige Eve Kalinik krijgt je lichaam door het drinken van sap een geconcentreerde hoeveelheid aan voedingsstoffen binnen. Ander voordeel: omdat er niet zoveel vezels in deze stoffen zitten, worden ze beter geabsorbeerd dan bijvoorbeeld een bord spinazie. 

weegschaal

2. Helpt een sapkuur bij gewichtsverlies?

De wetenschap is het er niet helemaal over eens, maar er zijn enkele feiten die we wél zeker weten. Als jij je maaltijd vervangt door een sapje, dan krijg je minder calorieën binnen. Dat moet je terugzien op de weegschaal, dat kan niet anders. Maar het is niet zo dat je dan per sé ook vet verliest. Volgens de Amerikaanse diëtiste Lorraine McCreary is je lichaam in staat om slechts één kilo vet per week af te breken. Alles wat je daarbovenop nog meer aan gewicht verliest, is vocht.

3. Kies koudgeperste sappen

De meeste sappen die je bij de supermarkt in pakken koopt, worden in een massaproductie-proces bereid met een centrifugerend draaimes. Zo’n mes rijt het fruit aan flarden en het fruit wordt blootgesteld aan warmte. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen afgebroken. In de zogenaamde coldpressed sappen blijven de voedingsstoffen beter behouden. Drink je koudgeperste sap wel binnen een paar uur op. Ze zijn niet al te lang houdbaar. 

4. Een sapkuur gaat ten koste van je concentratie

In plaats van glucose, krijg je vooral fructose binnen. Dat komt door de grote hoeveelheden fruit en groenten in je sap. En glucose is de voornaamste brandstof van de hersenen. “Een laag niveau glucose heeft een negatief effect op je concentratie,” zegt diëtiste Lorraine McCreary. “Als het te lang duurt kun je geïrriteerd raken of zelfs misselijk.” Hou dus de termijn van je sapkuur binnen de perken.

5. Kun je een volledige maaltijd wel vervangen door een sapje?

Dat kan, maar je moet wel hier opletten: Na drie dagen sapkuren krijgt je lichaam door dat het niet genoeg vet en proteïne binnenkrijgt. Om dit te compenseren gaat je lichaam vervolgens spierweefsel afbreken. Daarnaast heeft een gebrek aan vezels ook invloed op je darmen. Je kunt – oeps –  geconstipeerd raken. Begin daarom na een weekend detoxen ook niet meteen met een uitgebreide maaltijd, ook niet om jezelf te belonen. Bouw het langzaam op. Daarmee los je ook eventuele problemen met je spijsvertering op.