Zonnige lente- en zomerdagen gaan er écht komen. Vier adviezen om volop, maar veilig, te genieten van de koperen ploert.
Ben je bewust van de kracht van de zon
Zonkracht heeft niets met warmte te maken. Veel mensen onderschatten de kracht van de voorjaarszon die in mei en juni even krachtig schijnt als in augustus! Op een koele zonnige dag kan de zonkracht gelijk of zelfs sterker zijn dan op een warme dag.
De lente vormt een bijzonder risico, aangezien je huid nog in de winterstand staat: er is nog geen natuurlijke bescherming ontwikkeld. Het is daarom belangrijk om regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken.
Ook op bewolkte dagen, want UV-stralen dringen door wolken heen en kunnen de huid bereiken. Zonbescherming is niet alleen seizoensgebonden, maar een essentiële stap die het hele jaar door moet worden geïntegreerd.
Neem maatregelen om zonschade te voorkomen
De zon is onze primaire bron van vitamine D, cruciaal voor gezonde botten en spieren. Maar hoewel prachtig en energiek, de zon kan ook een schadelijk effect hebben op de huid als we ons hier niet goed tegen beschermen.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat elke keer dat de huid verbrandt, het risico op het ontwikkelen van melanoom (meer daarover hier) toeneemt, ongeacht de leeftijd waarop dit gebeurt. Bovendien wordt meer dan 80% van de zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verlies van huidelasticiteit, toegeschreven aan blootstelling aan UV-straling.
Gebruik je verstand
Het is belangrijk om voldoende zonnebrandcrème te gebruiken. Te weinig product resulteert in een lagere beschermingsfactor dan vermeld wordt op de verpakking. Laat de laag goed te laten drogen voor optimale bescherming. Vergeet niet om de zonnebrandcrème om de 2-3 uur opnieuw aan te brengen, zelfs als je al bruin bent, omdat bescherming dan nog steeds noodzakelijk is.
Vermijd directe blootstelling aan de zon tijdens piekuren, en regelmatig de schaduw opzoeken helpen optimaal naast het gebruik van zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Het gebruik van aftersun na blootstelling aan de zon is ook belangrijk om de huid te hydrateren en kan helpen om een langdurige bruine teint te behouden.
En bedenk…
Geen enkele zonnebrand blokkeert 100% van de UV-straling van de zon. Dit betekent dat je met iedere zonnebrand bruin kunt worden, ongeacht de hoogte van de SPF. De actieve ingrediënten in zonnefilters beschermen de huid door UV-stralen te reflecteren of te absorberen, waardoor schade door de zon wordt voorkomen. Fysieke zonnefilters (ook wel minerale zonnefilters genoemd) reflecteren UV-licht, terwijl chemische zonnefilters het licht absorberen. De hoeveelheid gefilterde UV-stralen is afhankelijk van de SPF die je aanbrengt: hoe hoger de SPF, hoe meer UV-stralen er worden gefilterd.