In 1986 brak Alan Ruck door in de rol van schoolvriend Cameron Frye in Ferris Bueller’s Day Off. Via talloze bijrollen en de hit sitcom Spin City speelt hij nu de rol van oudste Roy-telg Connor in de HBO-serie Succession. De spoilers beperken we tot het minimum, zeker als het gaat om wat er in de schokkende afgelopen negen afleveringen is gebeurd van het vierde en laatste seizoen.
Een laatste seizoen waarin Logan Roy (Brian Cox) en zijn kinderen alles doen wat nodig is om als beste uit de bus te komen in de verkoop van Waystar Royco.
Helaas voor Logan – maar niet voor ons fans – zijn z’n kinderen Kendall (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) en Roman (Kieran Culkin) nog altijd hongerig. Zeker nadat hun opstand aan het einde van het derde seizoen werd verijdeld. Met oudste telg Connor in de mix die denkt dat hij president van de Verenigde Staten kan worden. Verwacht dus veel existentiële angst en verdeeldheid in de familie. Kort door de bocht: het wordt één groot messengevecht.
Net voor de laatste aflevering die maandag is te zien spreken we de 66-jarige Ruck via Zoom. “Het was enorm leuk om in de schoenen te stappen van iemand die zijn realiteitszin volledig kwijt is,” vertelt Ruck. “Connor denkt dat hij volkomen normaal is, maar stiekem zitten er alleen maar leugens en intriges in hem.”
“Historisch gezien zijn de lonen altijd gestegen met een hogere productiviteit, maar dat is niet gebeurd in de laatste 40 jaar sinds Ronald Reagan.”
Klaar is Ruck niet voor het afscheid. “Ik kijkt dit laatste seizoen vanuit huis, net als alle fans. Ik weet niet zeker of ik al klaar ben om afscheid te nemen van de personages. Als Jesse (Armstrong, bedenker/schrijver red.) had besloten om een vijfde seizoen te maken, dan was ik er zonder twijfel. Maar ik weet dat dit het juiste moment is om het los te laten. Niks was meer zonde geweest dan als deze serie zou vervagen qua scripts. Ik hoop dat ik op een dag de kans krijg om weer zo’n gekke, excentrieke man te portretteren.”
Leeft Connor in dezelfde wereld als zijn broers en zus?
“Ik denk dat er momenten zijn waarop hij denkt: ‘Nou, als mijn vader het kon, kan ik het ook. Kendall denkt dat hij het kan, dus waarom ik niet, maar hij heeft geen idee. Ik denk dat hij waarschijnlijk een MBA ging halen ging en het maar niks vond. Toen probeerde hij de kunstacademie en besefte dat hij geen talent had. En toen besefte hij dat hij nooit meer van zijn leven zou hoeven werken.”
Zouden alle kinderen zonder Logans hulp ten onder zijn gegaan?
“De voor de hand liggende is natuurlijk sowieso Connor, maar ze zijn allemaal zo verwend en ze denken dat ze beter zijn dan alle anderen. Zonder de voordelen die ze hadden vanwege deze enorme rijkdom, denk ik niet dat ze erg ver waren gekomen. Ik denk niet dat één van hen het erg goed zou doen zonder het kansen die in hun schoot werden geworpen.”
Toch denkt Connor dat hij president kan worden.
“Dat plan om Connor de politiek in te laten gaan, dat was er al sinds het eerste seizoen. Ik zie het in feite als een list om de aandacht van zijn vader te trekken, zodat hij hoort: ‘Goed gedaan, Connor.’ Iets dat hij nog nooit van zijn vader heeft gehoord. Dat is de reden waarom hij streeft naar de belangrijkste baan in zijn land. Connor wil president worden omdat hij hoopt dat dit indruk maakt op Logan. Al heeft hij geen idee wat dat werk inhoudt. Hoeveel geld hij er ook tegenaan gooit.”
“Dit is de serie waar ik al 30 jaar op wacht.”
Over geld gesproken, hoe realistisch is de serie in de weergave van de ultrarijken?
“Het is een klein percentage van de mensen die het grootste deel van de wereld bezitten. Het is erg ontmoedigend. Historisch gezien zijn de lonen altijd gestegen met een hogere productiviteit, maar dat is niet gebeurd in de laatste 40 jaar sinds de Amerikaanse president Ronald Reagan. Het leven voor de gewone mens is een stuk moeilijker geworden, tot groot genoegen van de elite. Ik denk dat we heel nauwkeurig zijn als we weergeven hoe deze mensen leven en denken. Ze denken dat ze beter zijn dan alle anderen. Vroeger hadden we koningen, koninginnen en keizers, maar nu zijn het CEO’s en Raden van Bestuur die denken dat de wereld van hen is en dat wij gewoon een natuurlijke hulpbron zijn.”
Wat trekt ons dan zo aan in de serie, het spektakel?
“Er is het spektakel van de levens van de megarijken in de media, het Shakespeariaanse-drama en de intriges van het neerhalen van een koning. Maar ook het pure plezier van de geniale oneliners. Bovenal zijn het de personages en het samenspel tussen iedereen. Vooral die vijandigheid tussen de broers en zussen heeft een opwindende weerklank voor iedereen die een broer of zus heeft.”
Wat was het belang van de rol voor je?
“Heel kort: de serie waar ik al 30 jaar op wacht. Toen het eindelijk op mijn pad kwam, mocht ik aan de slag met enkele van de beste acteurs, schrijvers en regisseurs die er zijn. Als ik zoiets nooit meer doe, heb ik dit gehad, en het is absoluut een hoogtepunt in mijn carrière. Misschien wel het grootste hoogtepunt.”
Maar had je ooit begrip voor Connor?
“Ik denk dat wie je ook speelt, je moet je best doen om te proberen ze te begrijpen zonder al te veroordelend te zijn. Vroeg of laat moet je zeggen ‘ja, dat is een idioot’ of wat dat personage ook is. Maar je moet het accepteren. Het voordeel is dat wanneer je een verschrikkelijk iemand speelt, je al die nare emoties loslaat op de set. Dan kom je thuis als een beter mens. Het is vrij therapeutisch.”