Hoe alcohol katers veroorzaakt

De voordelen van alcohol wegen blijkbaar zwaarder dan de kater, maar wat is eigenlijk hetgeen dat een kater veroorzaakt?

De gevolgen van alcohol
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Hoewel alchohol breed geaccepteerd is en we collectief zo nu en dan (of regelmatig) onze staat van zijn vertroebelen, is alcohol niks anders dan een giftige stof dat invloed heeft op tientallen processen in ons lichaam.

Zo weet je uit ervaring dat het invloed heeft op ons denken en doen. Ook onze spieren zijn, zeker na een workout, niet blij met alchohol. Een overduidelijk signaal dat alcohol een zeer venijnig goedje is, blijkt wel uit het gevoel dat het tijdens het slapen of de volgende dag achterlaat. De kater.

Het begint meestal al met een draaierig gevoel, zweetaanvallen, hartkloppingen en een algehele onrustige nacht. De volgende ochtend ben je misselijk, heb je last van hoofdpijn, ben je vermoeid, licht verward of zelfs geëmotioneerd. Je bent niet vooruit te branden, je grenzen en gevoel voor discipline zijn vervaagt en je snakt naar water en vet eten.

Hoe alcohol katers veroorzaakt 1

Het antwoord op al je vragen

Vreemd eigenlijk dat we deze gevolgen van alcohol accepteren en zelfs genoegen mee nemen in ruil voor een avondje plezier. De voordelen van alcohol wegen blijkbaar zwaarder dan de kater, maar wat is het eigenlijk hetgeen dat een kater veroorzaakt?

Het antwoord is niet eenduidig en ook nog vrij complex. Gelukkig weten de mannen en vrouwen achter TED-ed het ingewikkelde antwoord te vatten in een heldere video. Ondanks de kindvriendelijke animaties, is het toch even schrikken om te zien hoe groot de impact is op lichaam en brein. Proost, uh.., sterkte!

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie