Dit zijn volgens IMDb de beste original films van Amazon Prime

De underdog in streamingdienst-land maakt óók goede films.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Amazon werkt hard aan zijn repertoire door de ene na de andere Prime Video original film uit te brengen. Maar wegen de films van Prime op tegen, neem nou, de soms Oscar-winnende Netflix-films? Wel, er zijn zat Prime Video original films die heel goed zijn. Van prijswinnaars tot aan bijzondere cultfilms: we hebben de beste films op Amazon Prime gerangschikt op IMDb-cijfer.

Liever een goede serie kijken op Amazon Prime? Dit zijn de best scorende series van Amazon Prime.

Amazon Prime: beste original films

One Night in Miami (2020) ★ 7,1

One Night in Miami draait om de vraag der vragen: wat gebeurt er als Cassius Clay, Malcolm X, Jim Brown en Sam Cooke in dezelfde kamer zijn? Alles speelt zich af op de avond van 25 februari 1964 wanneer Muhammad Ali zijn wereldtitel binnensleept onder de ogen van zijn drie vrienden, die (niet geheel toevallig) ook een grote rol spelen binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Cassius Clay wordt gespeeld door Eli Goree, Aldis Hodge (Straight Outta Compton) vertolkt de rol van Jim Brown, Kingsley Ben-Adir heeft de eer om in de rol van Malcolm X te kruipen en Leslie Odom Jr. speelt Sam Cooke.

Honey Boy (2019) ★ 7,2

In 2017 verbleef Shia LaBeouf in rehab. Na zijn tijd in de kliniek verscheen Honey Boy, waarvan hij het script tijdens zijn verblijf heeft geschreven. Ook speelde hij in Pieces of a Woman, Peanut Butter Falcon en The Tax Collector, allen met LaBeouf in de hoofdrol. Stuk voor stuk films om te bekijken, maar Honey Boy vind je op Amazon Prime. Het plot van de film is enigszins autobiografisch, hoofdpersoon Otis is ook een acteur die in een kliniek zit, waar hij terugblikt op zijn jeugd als kindster met een zwaar gefrustreerde vader. 

The Report (2019) ★ 7,2

We tortured some folks‘, zei de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama in 2014. De zin was bedoeld als een simpele situatiebeschrijving, maar viel (logischerwijs) in het verkeerde keelgat. En werd uiteindelijk een bekende meme. Hoe meer je te weten komt over het onderwerp, het martelprogramma van de CIA en het rapport hierover van het Senaat, hoe minder leuk het verhaal wordt. Als je het aan de hoofdonderzoeker van het rapport vraagt, dan is het allesbehalve grappig. In de politieke thriller The Report wordt dit verhaal aan het grote publiek uitgelegd, met in de hoofdrol Adam Driver (Star Wars, House Of Gucci).

Beautiful Boy (2018) ★ 7,3

Beautiful Boy draait om de achttienjarige Nic Sheff (Timothée Chalamet), een getalenteerde jongen die niet voor een glansrijke carrière, maar voor het pad van meth-drugs kiest. Een beslissing die zijn vader, David (Steve Carell), niet voor ogen had. Ondanks het onbegrip, en de pijnlijke realiteit waarin David zijn zoon ziet worstelen met de levensgevaarlijke drug, probeert hij alles in zijn macht om zijn zoon te helpen. Beautiful Boy is gebaseerd op ware gebeurtenissen, die werden opgeschreven door zowel vader en zoon Sheff.

Les Misérables (2019) ★ 7,6

Neen, dit is geen re-make van de bekende Hollywoodfilm met dezelfde naam. Amazon original Les Misérables is een Franse film over het politieteam in een achterstandswijk in Parijs. De wijk heet Montfermeil en het is waar Victor Hugo zijn beroemde roman schreef. We volgen politie-inspecteur Ruiz op zijn eerste dag in de wijk, waarna het gelijk goed misloopt. De film geeft bloot hoe spanningen uit de hand kunnen lopen in wijken waar armoede en politiegeweld overheersen.

Sound of Metal (2019) ★ 7,7

Sound of Metal draait om Ruben (Riz Ahmed), een heavy metal drummer waarvoor geluid alles is. Zijn leven valt in duigen wanneer hij plotseling doof wordt. De drumsets die hij er iedere avond uit knalt in de optredens van zijn band zijn voorgoed verandert en zijn band met zijn vriendin en bandgenote Lou evenzo. Daarbij wordt het erg verleidelijk om naar de drugs te grijpen. Nu datgene wat Rubens persoonlijkheid identificeert is weggevallen, rest de vraag: wie is hij nog? Sound of Metal ontving in april 2021 een Oscar voor Beste Geluid, wat voor een dove/muziekfilm toch een van de mooiste complimenten moet zijn.

Lucy and Desi (2022) ★ 7,7

De meest recente film op Amazon Prime Video met hoge rating is Lucy and Desi, geregisseerd door Amy Poehler. De film verkent de opkomst van komedie-icoon Lucille Ball en haar relatie met Desi Arnaz. Hun baanbrekende sitcom I Love Lucy veranderde Hollywood voor altijd, en maakte dat Lucille’s nalatenschap tot ver na haar dood in 1989 merkbaar is.

Everything Everywhere All at Once (2022) ★ 7,9

Everything Everywhere All at Once was dé winnaar van de Oscars 2023. Tijdens de recentste uitreiking gingen 7 Academy Awards naar de cast en crew van deze Prime Video original film. Een absurdistische film over een moeder die in verschillende parrallele universums belandt en ziet welke andere levens ze had kunnen leiden.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels