Het was betrokken bij de zondeval – al lopen daar de meningen inmiddels over uiteen, lees daarover meer hier – maar verder is de appel een hoogst sympathiek stukje fruit.
Zo zijn appels een bron van vitamine C en zitten ze vol antioxidanten. Deze beschermen het lichaam tegen zogenaamde vrije radicalen, agressieve deeltjes die cellen aanvallen en zo lichamelijke veroudering kunnen versnellen. Ook zitten ze vol vezels. En die zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en geven een verzadigd gevoel. Handig als je op je gewicht let. Daarnaast bevatten appels het mineraal kalium, en dat is weer belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam evenals de bloeddruk.
Appeltje!
Ook je adem zou opknappen van het eten van een appel. Dat zit zo: Door de textuur van een appel, zowel de schil als het vruchtvlees, zouden etensresten en tandplak van je tanden verwijderd worden. Een effect dat een tandenborstel ook heeft.
Bovendien verhoogt tijdens het kauwen je speekselproductie waardoor voedselresten en bacteriën – de veroorzakers van je meurende straatje – worden weggespoeld. Daarnaast bevat een appel antibacteriële eigenschappen die de groei van bacteriën in je mond tegengaat. Driewerf hoera voor de goudreinet dus!
Dit wil niet zeggen dat je vanaf nu je tanden niet meer hoeft te poetsen, maar het kan wel helpen tegen een slechte adem. Meer tips vind je hier. Het kauwen op een appel helpt evenees om de bloeddoorstroming in je tandvlees te bevorderen.
Groen? Niet doen.
Groene appels bevatten veel vitaminen maar ook veel zuren, deze kunnen de tanden aantasten. Na het eten van een appel kan je je tanden eventueel spoelen met water. Het poetsen van de tanden is echter sterk af te raden. Je gebit moet eerst herstellen van de zuuraanval. Hier lees je daar meer over.
Vaak een slechte adem?
Merk je dat je adem, ook na het kauwen van een appel, nog steeds niet naar bloemetjes ruikt? Een slechte adem kan veel verschillende oorzaken hebben. Neem daarom contact op met je tandarts als je lang met dit euvel kampt.
Tip: De appel heeft nog meer onverwachte kwaliteiten. Binnenkort meer daarover