12 zaken die écht belangrijk worden op je 30ste 

Omdat dit de leeftijd is waarop je moet weten…

anne nygard unsplash 30 dertig

 

…wanneer je je mond moet houden

Dit is misschien wel de grootste les die elke alfaman vroeg of laat moet leren. Soms is niets zeggen het beste wat je kunt zeggen. Onthou: niets zeggen is iets anders dan nietszeggend.

*

…dat goeie sokken belangrijk zijn

Geen man van boven de dertig behoort nog lubberende sokken te bezitten zónder elastiek. Er is geen betere metafoor voor een leven zonder ambitie.

*

…hoe je een Old Fashioned moet maken 

Zie hier.

Old Fashioned Cocktail

…dat je financiën op orde moeten zijn

 Omdat je op deze leeftijd niet meer het bericht ‘onvoldoende saldo’ op een scherm van een pinmachine wil zien staan.

*

…hoe je een bedankbriefje schrijft

Nee geen appje, en ook geen mail of direct message via Instagram. Schrijf met pen een vriendelijk dankwoord op een fraaie kaart van geschept papier, bijvoorbeeld aan de gastheer/vrouw van een feest waar je het naar je zin had.

*

…wat de toegevoegde waarde is van jouw werk

Waarom doe je wat je doet, elke dag, al die uren? Heb je een toegevoegde waarde? Je kunt altijd van baan veranderen, zeker in de huidige banenmarkt, dus zorg dat jij weet wat je kunt en wat je wilt.

*

…wat het effect is van een knap interieur

Vanaf je vijfentwintigste kreeg je beetje bij beetje wat meer geld om te besteden. Het resultaat: een investering in de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt: je huis. (Op zoek naar spulletjes? Deze interieurwebshops kunnen je huis een upgrade bezorgen.)

*

…dat het belangrijk is om in ieder geval in één ding heel goed te zijn

Mag alles zijn. Accordeon spelen. Of FIFA. Macramé? Biljarten? Het maakt niet uit wat het is, als je er maar heel erg goed in bent.

*

…wanneer je genoeg gedronken hebt 

Wat er op neer komt dat je weet dat één drankje misschien niet zo heel erg is, maar dat het je ook niets extra’s oplevert. Dus ligt daar jouw grens. En ja, dit geldt ook voor de thuisdrinker.

*

…hoe je een haard aansteekt

Omdat je je gezin warm moet kunnen houden.

*

…dat je je moeder moet bedanken

Om wie ze is, om wat ze voor je heeft gedaan. Nu kan het nog, dus doe het ook. 

https://www.youtube.com/watch?v=7fiW2ivCF08

…hoe je de jongen in jezelf niet verliest

Je betreedt de levensfase waarin mensen cynisch worden, of teleurgesteld in hun omgeving, misschien wel in zichzelf. Dus zorg ervoor dat je de jongen in jezelf behoudt, de nieuwsgierigheid, speelsheid. Dat komt altijd van pas.