Het beste restaurant ter wereld vind je dit jaar in Peru

Het beste restaurant ter wereld vind je volgens The World’s 50 Best Restaurants in Lima, Peru.

Het beste restaurant ter wereld vind je volgens The World’s 50 Best Restaurants in Lima, Peru. Met een innovatieve benadering van de Peruaanse keuken en toewijding aan duurzaamheid, neemt restaurant Central en diens chef Virgilio Martínez de eerste plaats in beslag. De nieuwe winnaar stond al enige tijd in de top 10 beste restaurants ter wereld, maar heeft de droom nu waargemaakt om aan de absolute top te staan.

Op dinsdagavond 20 juni werd de The World’s 50 Best Restaurants-ranglijst bekendgemaakt in Valencia, ook wel bekend als de Oscar-uitreiking binnen de gastronomie. Vaak is de beoordeling van World’s 50 Best in harmonie met de Michelinsterren, al wordt The World’s 50 Best als ietwat vooruitstrevender gezien. De ranglijst wordt jaarlijks samengesteld door zo’n duizend anonieme internationale stemmers, die allen op tien restaurants (waarvan vier buiten de eigen regio) stemmen. Het stempubliek bestaat uit gerenommeerde chefs, vakdeskundigen als journalisten en culinaire connaiseur-consumenten.

Virgilio Martínez en echtgenoot Pía Léon tijdens de World’s 50 Best uitreiking in 2022.

Met zijn onconventionele aanpak heeft chef Martínez Central getransformeerd tot een broedplaats van culinaire vernieuwing. Zijn uitgebreide kennisdrang naar inheemse ingrediënten en vergeten smaken heeft de grenzen van de Peruaanse keuken verlegd en wereldwijde erkenning gekregen. In het restaurant maakt de gast een reis langs vijftien Peruaanse ecosystemen, van de Stille Oceaan tot de pieken van de Andes. 

Waar jarenlang het Deense Noma aan de top prijkte, maar nu een Zuid-Amerikaanse chef de eerste plek heeft gekaapt. Vorig jaar won het Scandinavische Geranium (in Kopenhagen) de titel. De volledige World’s 50 Best ranglijst is dit jaar redelijk beïnvloed door Spaanssprekende steden, met in de top 10 restaurants uit Lima, Barcelona, Madrid, Atxondo en Mexico City. De volledige lijst met beste restaurants ter wereld 2023 vind je hier.