Het ‘eerste Zwitserse polshorloge in de ruimte’. Natuurlijk kent iedereen de Omega Speedmaster als het officiële NASA-horloge en het eerste horloge op de maan. Maar er zijn absoluut meer merken met een ruimte-link. Met de nieuwe Navitimer Cosmonaute presenteerde Breitling in Zwitserland ook voor het eerst het originele horloge uit 1962.
Ze toonden voor het eerst het horloge dat Scott Carpenter in de ruimte droeg. Wat onderscheidt een ruimtehorloge van andere pilotenhorloges? Een 24-uurs wijzerplaat in dit geval.
24-Uurs wijzerplaat
Op 24 mei 1962 ging het horloge aan boord van het ruimtevaartuig Aurora 7 de ruimte in. Het werd gevlogen door astronaut Scott Carpenter. Hij was de zesde persoon ooit in de ruimte en de tweede Amerikaan die om de aarde cirkelde. Om zijn pols: de Navitimer Cosmonaute. De Cosmonaute werd op zijn verzoek gemaakt. Het was een variant op de Navitimer, waarmee hij in zijn tijd als marine-piloot al kennis had gemaakt. Het grootste verschil? De 24-uurs wijzerplaat om dag en nacht in de ruimte te onderscheiden.
Afgelopen week presenteerde Breitling voor het eerst sinds 1962 de originele Carpenter Cosmonaute. In de jaren 60 was Breitling’s Navitimer het onbetwiste pilotenhorloge. Dankzij Carpenter verdiende Breitling een plek in de ruimtegeschiedenis en leverde de custom build slechts vijf dagen voor de missie af. Omdat het in de ruimte niet mogelijk is om ochtend van avond te onderscheiden, is het horloge ontworpen met een 24-uurs wijzerplaat.
De tachymeterschaal was verwijderd en in plaats van een strakke leren band kreeg Scott een rekbare metalen band die over een ruimtepak past. Al het andere deed denken aan de Navitimer, maar Willy Breitling stond erop de naam aan Carpenter en de missie aan te passen en liet ‘Cosmonaute’ invoeren. Astronaut kon niet meer, omdat een intelligente marketingman deze naam al ergens had geregistreerd.
Aurora 7
Zo’n vijf uur later landde de Aurora 7-ruimtecapsule opnieuw met Carpenter aan boord, met vertraging en koersafwijking na storingen, in de Atlantische Oceaan. Tegen de tijd dat de astronaut drie uur later werden teruggevonden, was Carpenter’s Cosmonaute te lang blootgesteld aan zeewater en onherstelbaar beschadigd. Breitling verving het defecte horloge van Carpenter door een nieuw exemplaar en de horlogefabrikant hield het beschadigde stuk en zijn opwindende geschiedenis ongerestaureerd in het archief als herinnering.
Breitling toonde deze weel niet alleen Carpenter’s originele Navitimer Cosmonaute, maar presenteerde ook een gelimiteerde nieuwe editie van het model. Slechts 362 genummerde exemplaren zijn wereldwijd beschikbaar. Het nummer is niet zomaar gekozen: het herinnert aan het aantal keren dat de Amerikaan om de aarde draaide – en ook aan het jaar waarin de missie geschiedenis schreef.
Georges Kern nodigde ook voormalig NASA-astronaut Scott Kelly en de kinderen van Scott Carpenter, Kris Stoever, Matt Carpenter en Nick Carpenter, evenals de zoon van Willy Breitling, Gregory Breitling, en horloge-expert Fred Mandelbaum uit voor de presentatie als hedendaagse getuigen.
Eerste Zwitser in de ruimte
Carpenters dochter Kris Stoever herinnert zich het horloge van haar vader nog goed: “Hij hield van zijn horloge, hij liet het aan iedereen zien die er ook maar de minste nieuwsgierigheid naar toonde – er zijn foto’s van hem met het horloge die hem laten zien terwijl hij het overal mee naartoe nam. Toen ik het horloge weer zag, kwamen de herinneringen terug, ik herinner me vooral de elastische metalen band nog zo goed.”
De achterkant van de nieuwe 41mm kast is gegraveerd met de datum van de missie van Carpenter, het aantal van 362 horloges en de regel ‘First Swiss Wristwatch In Space’.
Verder heeft de nieuwe Breitling Navitimer Cosmonaute alle kenmerken van de Navitimer: een ronde rekenliniaal voor het uitvoeren van berekeningen, het ‘vleugel’-logo van de Aircraft Owners and Pilots Association en de drie chronograaf-subvensters. Het bijzondere is de 24-uurs wijzerplaat. Speciaal hiervoor is het manufactuurkaliber Breitling B02 ontwikkeld.
Op het eerste gezicht is er nauwelijks verschil met de originele versie. De geheel zwarte wijzerplaat is omgeven door een stalen kast van 41mm en het horloge wordt gedragen op een zwarte alligatorleren band of een roestvrijstalen band. Nieuw is echter de platina bezel en de saffierkristallen achterzijde. De Breitling Navitimer B02 Chronograph 41 Cosmonaute kost €10.550.