De dandy die we allemaal willen zijn

In het eerste vervolg op Knives Out blijkt detective Daniel Craig, behalve homoseksueel, nóg knapper gekleed. Held!

Knives Out Daniel Craig

Voor de twee vervolgdelen op de succesfilm Knives Out uit 2019 betaalde Netflix in maart 2021 een bedrag van 450 miljoen dollar. Daarmee is dit een van de grootste filmdeals in de wereld van de streamingdiensten.

Het eerste vervolgdeel is getiteld Glass Onion: A Knives Out Mystery. Netflix zal deze film eerst in de bioscoop tonen, daarna pas via de eigen streamingdienst. De verschijningsdatum staat op 23 december – een film voor de feestdagen dus.

Tijdens een persconferentie afgelopen week op het London Film Festival vertelde regisseur Rian Johnson desgevraagd dat Craigs personage in Knives Out de herenliefde is toegedaan (had Raoul Silva het toch goed gezien). De vraag werd gesteld omdat uit een scène in Knives Out zou blijken dat Benoit Blanc samenleeft met een man.

Prima en whatever, het oog van ModMod viel sowieso op een heel ander aspect van de door Craig zo suave gespeelde detective. Het is de outfits van Blanc in de trailer (en op de filmposter) die alvast de show stelen.

Knives Out filmposter

In de nieuwe film reist Benoit Blanc met een bonte cast naar een Grieks eiland om een moord op te lossen (zou het ‘em lukken – toch altijd weer afwachten…). Andere rollen zijn er weggelegd voor onder andere Edward Norton, Leslie Odom jr., Kate Hudson en Dave Bautista.

Maar het is Benoit Blanc die de aandacht opeist. Dat doet hij in kleding die is uitgekozen voor de tropische temperaturen tijdens de Griekse zomer.

Bij het zwembad zien we Benoit Blanc in blauwwitte gestreepte hansop van een superieure seersuckerstof. Het hemd heeft een retro-moderne camp collar, de boord die je kent van het Hawaii-shirt.

Onder dat boordje heeft de detective een mosterdkleurig sjaaltje geknoopt, handelsmerk van de dandy die hij is. 

De zwemoutfit is een knipoog van costume designer Jenny Eagan, die een meesterwerk heeft afgeleverd. Vooral de garderobe van de hoofdrolspeler mag er zijn.

Kathryn Hahn, die in Glass Onion de rol van politica speelt, mopperde goedgehumeurd over de saaie kleding die er voor haar was uitgekozen: “It was heartbreaking to go to my first fitting and see Daniel’s rack.” 

Craig: “Ik heb hartelijk moeten lachen toen Jenny mij jouw rekje liet zien.”

Hahn: “It was just beige.”

Benoit Blancs kleding is een mix van pastelkleuren, met als hoogtepunt een camel pak van zacht linnen (met op het oog een beetje wol). Onder dat drieknoops jasje met safari-borstzakken draagt hij een lichtblauw overhemd en een vrolijk sjaaltje om het af te toppen.

In een andere scène draagt hij een roze overhemd met witte details bij de manchetten – origineel.

De broeken van Blanc zijn om de vingers bij af te likken. Ze zijn wijd met een hoge taille en enkele bandplooien. De pijpen zijn ook lekker ruim gedacht. Niet dat skinny werk van deze eeuw, maar fifties flamboyant met een touch of seventies.

Goed te zien op bovenstaande foto rechts: de Omega Seamaster om de linkerpols van Daniel Craig, die ogenschijnlijk trouw blijft aan het merk dat hij als James Bond ook droeg. Zie hier de lichting van 2022 van Omega.

In Munich, sowieso een van de stijlvolste films ooit, was Craig al goed gekleed. Maar in Knives Out komt hij nog knapper uit de kast. We durven wel te beweren dat Daniel Craig als Benoit Blanc beter gekleed gaat dan Daniel Craig als James Bond.

De eerste Knives Out was al een vermakelijke film om te kijken. Dit vervolg is er een om naar uit te kijken. Met Daniel Craig als dandy, een rol die hem op het lijf geschreven/gekleed is.