Eerste hulp bij opgezwollen ogen

Word je elke ochtend wakker met dikke ogen? En die geven je niet de klasse van Benicio del Torro? Er is wat tegen te doen.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Wallen zijn ‘zakjes’ onder je ogen die ontstaan bij een teveel aan vet, huid of vocht onder je ogen. Bij vetwallen is de oorzaak verschoven huidvet en daar is alleen met een chirurgische ingreep iets aan te doen. Bij vochtwallen wordt de zwelling veroorzaakt door vocht dat door huid onder je ogen wordt vastgehouden.

Hoe komt dat vocht onder je ogen?

Mogelijk zijn ze het gevolg van een allergische reactie, waarbij vocht in de huid en slijmvliezen blijft zitten. Hooikoorts bijvoorbeeld of een allergie voor huisstofmijt.

Ook kan vocht onder je ogen te maken hebben met de vochtafvoer van je lichaam. In dit geval zijn de vochtwallen voornamelijk zichtbaar nadat je hebt geslapen.

Daarnaast hangen (pun intended) vochtwallen onder je ogen in de regel samen met huidveroudering. Naarmate je ouder wordt vermindert de aanmaak van collageen en hyaluronzuur door de huid. Deze twee zorgen voor stevigheid van de huid. Bij afname ervan verslapt je vel en ontstaan er rimpels. De huid rond je ogen is nogal dun waardoor tekenen van huidveroudering, waaronder het slapper worden van je vel, daar het eerst zichtbaar worden. In combinatie met een gebrekkige vochtafvoer kan zo een zwelling ontstaan: de vochtwal.

Wat kun je tegen vochtwallen onder je ogen doen?

Niet iedereen ziet er met wallen uit als Benicio del Torro dus het is begrijpelijk dat je er van af wil.

Drie adviezen:

  • Drink genoeg water en zorg voor voldoende beweging, dat kan een groot verschil maken bij het verminderen van vocht onder je ogen.
  • Houd ook rekening met wat je eet en vooral drinkt. Door alcohol en zout wordt vocht sneller vastgehouden.
  • Tot slot kan een goede oogverzorging een hulpmiddel blijken om vocht onder je ogen te verminderen. Een oogcrème verzorgt de dunne huid rondom je ogen effectief en kan helpen bij het afdrijven van vocht – vooral cafeïne heeft dat effect. Ook trekt zo’n crème de huid strak, waardoor je meteen al meer uitgeslapen oogt. Er zijn oogcrèmes en -gels speciaal voor mannen. In alle prijscategorieën.
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie