Kun je verbranden als het bewolkt is?

jakob-owens-oIPwvZIAp0o-unsplash zon zee strand
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg
Reizen
De 7 mooiste privé-eilanden voor deze zomer
Door Jorrit Niels

Jazeker, je kunt wel degelijk verbranden als er wolken voor de zon hangen. Wolken kunnen de intensiteit van direct zonlicht verminderen, maar ze blokkeren níet alle schadelijke UV-stralen van de zon. Zowel UVA- als UVB-stralen kunnen de wolken doordringen en je huid beschadigen, zelfs als je de zon niet direct ziet of voelt.

UV-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en kunnen leiden tot huidbeschadiging op korte termijn, zoals roodheid, pijn en peeling. Op lange termijn kan het leiden tot vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker.

alev-takil-uF2IBW8sJjo-unsplash zonnebaden
UVB-stralen hebben een kortere golflengte, maar zijn sterker dan UVA-stralen. UVB-stralen dringen minder diep in de huid en bereiken voornamelijk de buitenste laag van de huid. UVA-stralen worden geassocieerd met vroegtijdige veroudering van de huid (rimpels); UVB-stralen zijn de belangrijkste veroorzakers van zonnebrand.

Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, zelfs op bewolkte dagen. UV-stralen kunnen schadelijk zijn, zelfs als ze niet direct voelbaar zijn. 

4 Tips

1/ Draag beschermende kleding.

Kies kleding die je huid bedekt, zoals shirts met lange mouwen, lange broeken en een breedgerande hoed. Vindt jij een lange broek of lange mouwen te warm? Dan is hier jouw oplossing.

2/ Gebruik zonnebrandcrème

Breng een zonnebrandcrème met een breed spectrum aan (bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen) en een hoge SPF (Sun Protection Factor). Herhaal dit elke twee uur of vaker als je veel zweet of zwemt.

tim-mossholder-FRPbQvAwY10-unsplash

3/ Zoek de schaduw op

Als de zon fel schijnt, zoek dan de schaduw op, vooral tijdens de piekuren van zonne-intensiteit, dus tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

4/ Draag een zonnebril

Bescherm je ogen tegen UV-stralen door het dragen van een zonnebril met UV-bescherming. Ook om esthetische reden een aanrader – iedereen ziet er met een zonnebril uit als een filmster.

Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg
Reizen
De 7 mooiste privé-eilanden voor deze zomer
Door Jorrit Niels