Moet je eten voor je aan een workout begint?

Is het slim om te eten voordat je aan een workout begint? Of werkt het juist beter als je op een lege maag traint?

Het kort door de bocht antwoord is: ja, het is slim om te eten voordat je aan een training begint. Om te begrijpen waarom dit belangrijk is, is het eerst essentieel om het grotere geheel (lees: je levensstijl) te bekijken.

Een succesvolle workout valt of staat namelijk niet alleen door hetgeen je vooraf eet, maar door alle variabelen gunstig in te vullen. Hoe is je stressniveau? Slaap je voldoende? Ben je voldoende hersteld van de vorige workout? Eet je gezond en voldoende? Eet je de juiste hoeveelheid eiwitten?

Wanneer je achter al deze variabelen een groen vinkje kunt zetten, kun je aan de nuance-knoppen gaan draaien. Wel of niet eten voor een workout is één van de velen nuances die je meer of minder succes laten ervaren in de sportschool.

Waarom is eten voor een workout belangrijk?

Intermittent fasting (het gros van de dag niet eten, meestal 14 tot 18 uur) is een trend en hoewel sommigen voordelen uit deze aanpak ervaren, is er geen hard bewijs dat intermittent fasting trainingsresultaten verbetert. Wel verbrand je iets meer vet als je op een lege maag traint, maar dit voordeel is verwaarloosbaar als je dieet niet heel specifiek is aangepast op dit kleine beetje extra verbrandde calorieën – je eet het er immers met gemak weer bij en verguist daarmee het ‘voordeel’ dat je hebt opgedaan door op een lege maag te trainen.

Het grote voordeel van wél eten voor een training is simpel: het gros van de mensen ervaart meer energie en traint daardoor aanzienlijk harder. Hierdoor worden de spieren niet alleen harder geprikkeld (wat essentieel is voor krachttoename en spiergroei), maar verbrand je waarschijnlijk netto meer calorieën dan wanneer je op een lege maag traint.

Wat moet je eten voor je aan een training begint?

Koolhydraten. Gif als we de Sonja Bakkers van deze wereld moeten geloven, maar essentieel om je energieniveau op orde te houden – zeker wanneer je zwaar traint. Eiwitten zijn een goede aanvulling in een pre-workout maaltijd, spieren hebben immers voldoende eiwitten nodig om te kunnen herstellen van de schade die ze wordt aangedaan tijdens de training. Gedurende de dag voldoende eiwitten eten levert daarentegen de meeste voordelen op, dus maak je niet te druk over die eiwitten vooraf en zorg vooral dat je voldoende koolhydraten naar binnen schuift. Een motor kan immers niet draaien zonder benzine.

Hoewel er onderzoeken zijn die bewijs leveren dat een half uur voor een training je pre-workout maaltijd nuttig de meeste voordelen oplevert, is het vooral een persoonlijke voorkeur. Voel aan wat voor jou het beste werkt, binnen een kader van twee tot dertig minuten voor de training. Eet smakelijk!