Logisch, want veel gezondheidskwesties zijn ongrijpbaar en lenen zich daardoor uitstekend voor invulling van hen die het hardste roepen (of er het meeste belang bij hebben). Ook zijn we als mens gevoelig voor een quick fix: een trend waardoor je supersnel afvalt of er binnen een mum van tijd bijloopt als Schwarzenegger in zijn hoogtijdagen.
Helaas zijn die snelle oplossingen er niet: bewust je voeding kiezen en hard werken in de sportschool is de enige route naar dat felbegeerde strandlichaam. De onderstaande trends kunnen daarom naar het rijk der fabelen worden verplaatst.
1. Eidooiers verwijderen
Het verwijderen van eidooiers uit een ei voor je het gaat nuttigen, heeft geen positieve invloed op je gezondheid. De eidooier zit vol met voedingsstoffen en verbetert ook nog een keer de smaak van het ei. Als je het doet om het aantal calorieën te verlagen, kun je dat beter doen op een ander voedingsmiddel, zoals (fris)drank.
2. Strikte voedingsplannen volgen
Een voedingsplan dat weinig ruimte overlaat om van eten te genieten en je energieniveau naar een dieptepunt laat zinken, geeft je voor even resultaat en is niet houdbaar door de grote negatieve impact op lichaam en geest. Voldoende voeding binnenkrijgen is een eerste levensbehoefte en wanneer je dat niet doet, zullen je systemen net zo lang blijven schreeuwen om eten tot je het geeft.
Wat is dan wel een goede aanpak? Weten hoe een negatieve energiebalans werkt en dat kunnen implementeren in je levensstijl, is de sleutel naar succes.
3. Alleen maar sit-ups doen voor een sterke core
Een sixpack geldt als het ultieme bewijs van fitheid. Reden genoeg voor velen om te focussen op buikspieroefeningen. Hoewel deze oefeningen de buikspieren een prikkel geven, hebben ze minder nut in het versterken van de volledige core. De core bestaat namelijk uit de rug-, buik-, bil- en heupspieren.
Al deze spieren worden veel beter aangesproken door compound-oefeningen zoals de squat en deadlift. Deze oefeningen vragen veel inspanning van meerdere spieren (in plaats van alleen de buikspieren) en worden voornamelijk uitgevoerd door de grote spieren. Ook lenen compounds zich veel beter voor een progressieve trainingsaanpak dan het oneindig uitvoeren van sit-ups.
4. Koken met kokosnootolie
Het koken met kokosnootolie heeft geen positieve invloed op je gezondheid. Kokosnootolie kent hoge waardes aan verzadigd vet, wat bij groot gebruik invloed ken hebben op het cholesterolniveau. Koken met onverzadigd vet zoals olijfolie heeft een bewezen positief effect op de gezondheid van je hart.