Afvallen? Focus op het proces, niet op het doel

Focus niet op het doel, maar op het proces. Dat is waar de echte waarde zit en de grootste winst valt te behalen.

De eerste vraag die vrijwel iedereen die wil afvallen zichzelf stelt is: hoeveel gewicht wil ik kwijtraken? Het doel wordt daarmee het belangrijkste focuspunt, terwijl de échte waarde in het proces zit.

Een doel is namelijk vergankelijk. Het kan veranderen, het kan (tot in den treurnis) verplaatst worden en het kan bovenal grandioos verkeerd ingeschat worden. Het gevolg van teveel focus op het doel en te weinig op het proces is vrijwel altijd hetzelfde: teleurstelling –> zelf afkeur (het lukt net niet) –> afwijken van het proces (ik stop ermee) –> vervallen in oude patronen.

Door te focussen op de stappen die het proces vormen, trap je niet in die valkuil. Je volgt simpelweg het proces en als gevolg van die inzet, krijg je resultaat. Het resultaat is dus altijd een gevolg van je inzet. Is het resultaat niet wat je verlangt, dan kun je het proces aanpassen. Zo voorkom je te allen tijde teleurstelling door het stellen van onhaalbare doelen (wat we massaal doen).

Creëer gewoontes

Naast het voorkomen van teleurstelling door overmatige focus op het doel, helpt focussen op het proces ook bij het aanleggen van nieuwe gewoontes en overtuigingen. Een gewoonte is niks anders dan een neurologische verbinding in je hersenpan. Beschouw het als een route die je al heel vaak hebt afgelegd en daardoor zeer weinig van je hersencapaciteit vraagt.

Een proces is een verzameling van al deze kleine en grote gewoontes. Je voert ze keer op keer uit en elke keer worden die verschillende routes in je hersenen opnieuw afgelegd. Wat begon als een onverharde weg, is inmiddels een snelweg geworden. Geen hobbels, geen gaten: je cruist er geruisloos overheen. Het proceset kost je dus nog amper moeite, maar het resultaat van het proces blijft zich wel uitbetalen.

Andere overtuigingen, nieuwe identiteit

Wanneer het resultaat komt, zal zich een nieuwe overtuiging aandienen. Door het uitvoeren van het proces, val je namelijk af. Dat zorgt er niet alleen voor dat het nummer op de weegschaal daalt, maar ook dat je anders naar jezelf gaat kijken. Je beschouwt jezelf niet meer als iemand die te zwaar is, maar iemand die gezond is. Je houdt het proces goed vol, dus je gaat jezelf als gedisciplineerd beschouwen. Als je ook nog bent gaan sporten, kan zelfs je identiteit veranderen. Van een luie bankhanger naar een sportieveling.

Gewoontes komen niet vanzelf, overtuigingen komen niet vanzelf, een nieuwe identiteit komt niet vanzelf. Er is geen short cut. Doe wat je moet doen, activeer je groeimindset, en resultaten zullen volgen.