Alexandre Marnier-Lapostolle liet zijn vriend César Ritz (oprichter van onder meer het Hôtel Ritz) in de zomer van 1880 een nieuw brouwsel proeven. Het was een mengsel van cognac, sinaasappel-essence en nog enkele andere ingrediënten, en Marnier-Lapostolle noemde zijn likeur Curaçao Marnier.
Na het nemen van een slok richtte César Ritz zich op uit zijn zetel en riep: ‘Ce n’est pas une Curaçao Marnier, mais une Gránde Marnier!’
De likeur met zo’n veertig procent alcohol viel in dermate goede aarde bij monsieur Ritz dat hij onmiddellijk enkele kisten bestelde voor zijn hotel in Parijs.
Het nieuwe drankje was geschikt als aperitief (dus voor het avondmaal), maar ook als digestief (na het avondmaal).
De eerste reacties van het Ritz-publiek waren gemengd. Eigenlijk net als het drankje zelf. Grand Marnier is immers geen eendimensionale, zoete vruchtenlikeur, maar een mengsel van vijftig jaar oude cognac en een likeur van de bittere Bigaradia citrusvrucht. Nog altijd behoeft het drankje een acquired taste, zo een waar jij uiteraard over beschikt.
Het kasteel
Een bezoek aan Château de Bourg-Charente geeft meer inzicht in het productieproces van dit eigenzinnige eaux-de-vie. De druiven voor de likeur die wij kennen als Grand Marnier komen uit de glooiende heuvels rond dit chique kasteel te midden van de Franse Cognacstreek.
Aan alles is te zien dat we hier met een streekproduct te maken hebben: de cognac-destilleerderij van dienst staat aan de overzijde van een groene vallei; de opslag c.q. aging gebeurt in schuren op het kasteelterrein, net als de ellenlange fermentatie van de Haïtiaanse citrusvruchten.
Noeste Franse arbeiders schaften in het ochtendzonnetje met – uiteraard – een baguette.
Dit is de pittoreske microkosmos van Grand Marnier – op en top Frans, even clichématig als authentiek. Zelfs de tonnellerie (kuiperij) werkt uitsluitend met Frans Troncay- en Limousin-eikenhout. Het is geruststellend hoe anno 2022 op een bescheiden schaal en in een betrekkelijke rust, zo’n wijdverbreid en jachtig drankje gemaakt wordt.
Hoe te bereiden
Het bitter-zoete drankje is een fijn ingrediënt voor diverse cocktails. Twee van die cocktails zijn simpel te bereiden, maar evenzogoed heerlijk en prikkelend, namelijk de Grand Ginger en de Grand’O.
Grand Ginger
45 ml Grand Marnier Rouge
120 ml Ginger Ale
Toefje limoensap
Serveer in een Collins-glas (net als de Orange Whip)
Grand Marnier past ook in deze wereldberoemde cocktail. Of in deze kanonskogel.
Grand’O
45 ml Grand Marnier Rouge
60 ml verse jus d’orange
60 ml prikwater
Een beetje limoensap
Serveer in een Collins-glas