Zo draag je de muts

In een dertiendelige serie gaan we op zoek naar de beste bedekking van het hoofd. Aflevering 7: de muts (het is er nu ’t weer voor).

kai-wenzel-amTyFteGaRg-unsplash
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg

De muts is eigenlijk een middel tegen de kou. In die zin is de muts directe familie van de sjaal. Die sjaal wordt tegenwoordig als modieus accessoire ingezet, en dat geldt helaas ook voor de muts, met name voor de beanie.

De beanie is een wollen muts, maar een die niet over de oren wordt getrokken, alleen over het haar wordt dragen. Voorheen was het een muts voor havenarbeiders, tegenwoordig dragen hipsters in de grote stad hem, maar dan ietsje losser op het achterhoofd geparkeerd, zoals Al Pacino hem droeg in Serpico.

Nadat Brad Pitt de muts op deze wijze ging dragen (hij droeg de muts zelfs op de rode loper van het Amsterdamse Tuschinski bij de galapremière van Seven Years in Tibet), zijn te veel mannen hem na gaan doen.

Is de bucket hat nerdy? Of is-ie juist stoer?

Als ik die mannen zie, met hun dopmuts op het bebaarde hoofd, moet ik altijd aan Oscar Wilde denken. Die beweerde dat hij eens in een Frans tijdschrift onder een afbeelding van een muts de zin zag staan: ‘Bij dit model wordt de mond lichtelijk open gedragen.’

Tenzij je een imposante verzameling dreadlocks te verpakken hebt, is de muts niet voor binnen. Een muts is voor buiten, als bescherming tegen de kou. Een muts in een afgesloten omgeving waar de kachel brandt, dat is als een zonnebril in de nachtclub: potsierlijk. Onthoud: een muts binnenshuis dragen maakt je niet koeler, en ook niet cooler. Wel warmer.

Leuk weetje

De balaclava (bivakmuts) dankt zijn naam aan de stad in Oekraïne waar de Britse Light Brigade de aanval inzette die vereeuwigd werd in Tennysons beroemde gedicht The Charge of the Light Brigade

Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg