Weer een aanvulling op onze gids met horlogetermen, ofwel horloge-slang, zodat je nooit meer moet bluffen als je tussen de horloge-experts staat. Gooi een paar van deze termen erdoorheen en je hoort erbij. Mist er wat, of heb je suggesties? Laat het ons weten!
DLC – Een afkorting van Diamond Like Coating – een koolstofcoating, vaak zwart en aangebracht op horlogekasten. DLC is over het algemeen superieur aan een PVD-coating.
TIKGETAL of FREQUENTIE – Verwijst naar het aantal oscillaties dat wordt uitgevoerd. Hoe hoger het getal, hoe nauwkeuriger een uurwerk de tijd kan meten. Een chronograaf van 28.800 vph (vibraties per uur) geeft de tijd bijvoorbeeld in kwarten van een seconde. Een chronograaf van 36.000 vph kan het in tienden.
HELIUMVENTIEL – Gevonden op sommige geavanceerde duikhorloges en alleen nuttig voor saturatieduikers die tijd doorbrengen in heliumrijke omgevingen onder druk. Heliumdeeltjes zijn kleiner dan lucht en kunnen tijdens compressieduiken een horlogekast binnendringen. Tijdens decompressie zetten deze deeltjes uit en kunnen ze een horloge beschadigen, tenzij ze worden vrijgegeven via een heliumontsnappingsventiel. Sommige van deze kleppen zijn automatisch; sommige moeten handmatig worden bediend.
IN-HOUSE – Een term die wordt gebruikt om een horloge of uurwerk te beschrijven dat is ontwikkeld, geproduceerd en geassembleerd door hetzelfde bedrijf waarvan de naam op de wijzerplaat staat. Zeer weinig namen van wijzerplaten kunnen claimen dat ze elk onderdeel van een uurwerk creëren.
BI-COMPAX – Een chronograaf met twee sub-vensters, meestal symmetrisch en toont over het algemeen de lopende seconden van het horloge en de 30 minuten schaal van de chronograaf.
CÔTES DE GENÈVE – Een traditionele Geneefse gestreepte afwerking die vaak wordt toegepast op horlogeonderdelen, zoals bruggen. Ook wel bekend als de strepen van Genève.
ETA – Eén van de grote uurwerkfabrikanten. Het is eigendom van de Swatch Group, het moederbedrijf van onder meer Omega, Longines en Tissot.
MINUTE REPEATER – Een horloge met een hoogwaardige complicatie die op verzoek de tijd kan aangeven.
SPLIT SECOND CHRONOGRAPH – Een chronograaf die twee evenementen kan timen die tegelijkertijd beginnen, maar onafhankelijk van elkaar eindigen. Bijvoorbeeld twee atleten in een race.
ROTOR – Het oscillerende gewicht dat aan de achterkant van een mechanisch horloge is bevestigd en dat de veer met beweging opwindt. Rotors dekken meestal ongeveer de helft van het uurwerk, maar sommige horloges gebruiken een micro-rotor die een fractie van de ruimte in beslag neemt, waardoor een beter zicht op het uurwerk mogelijk is.
CHRONOMETER – Een uurwerk dat aan bepaalde strenge criteria voor nauwkeurigheid en precisie voldoet en voldoet aan de normen die zijn vastgesteld door een derde partij die niet betrokken is bij de fabricage van het horloge. Bijvoorbeeld COSC, de Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, dit is de meest voorkomende instantie die verantwoordelijk is voor het certificeren van chronometers. COSC certificeert alleen Zwitserse horloges, met slechts drie procent van de industrie die de aanduiding per jaar ontvangt. COSC-gecertificeerde horloges moeten de tijd bijhouden met een dagelijks verschil van niet meer dan −4/+6 seconden per dag.
INDEXEN – De uurmarkeringen op de wijzerplaat van het horloge. Ze kunnen worden aangebracht of bedrukt, zijn soms lichtgevend en zijn er in veel verschillende soorten en maten.
GANGRESERVE – De hoeveelheid tijd, in uren, dat een mechanisch uurwerk loopt, voordat het opnieuw moet worden opgewonden. Sommige horloges hebben als complicatie een gangreserve-indicator op de wijzerplaat.
MAANFASE – Een complicatie die de fasen van de maan volgt, met een maan afgedrukt op een schijf die elke 29,5 dagen een volledige omwenteling maakt. De bedrukte maan zal delen van zijn structuur verduisterd hebben door de wijzerplaat om overeen te komen met de verschillende fasen van de maan.
GMT – Een complicatie die twee tijdzones tegelijkertijd bijhoudt door middel van een vierde wijzer die eenmaal per 24 uur draait, samenvallend met een 24-uurs lunette of wijzerplaatmarkeringen met stappen van 24 uur. Het eerste horloge met een dergelijke complicatie was de Rolex GMT Master, die in 1954 werd uitgebracht.
KALIBER – Een term die ook wel wordt gebruikt om het uurwerk aan te duiden, waarbij de spelling van het woord per merk verschilt. Ligt eraan hoe chique ze willen doen. Caliber of Calibre zie je ook wel eens.
SPEEDY – Een term die wordt gebruikt voor de iconische Omega Speedmaster. Gemaakt als een uiting van genegenheid door enthousiastelingen.
GRAIL WATCH – Voor sommigen is een grail watch een horloge waarvan we dromen om ‘m ooit te bezitten, maar waarvan we stiekem weten dat het onmogelijk is vanwege het bijbehorende prijskaartje. Terwijl voor anderen een graal iets is dat we ons kunnen veroorloven, maar we sparen ervoor in de hoop ‘m ooit te kunnen kopen. Voor een mijlpaal in je leven bijvoorbeeld. Vaakzeggen verzamelaars dat ze ‘stoppen’ als ze de grail watch hebben. Dat voornemen moet je niet al te serieus nemen.
BATMAN – Omdat de kleuren blauw en zwart vaak worden geassocieerd met Batman, zorgde het gebruik van dezelfde kleuren op de Cerachrom-bezel voor de Rolex GMT-Master II ervoor dat mensen de twee met elkaar in verband brachten.
HULK – We blijven in Rolex-sferen. De ‘Hulk’ Submariner – die in 2010 werd uitgebracht – heeft zijn bijnaam gekregen dankzij de prominente groene tint.
MICROBRAND – Kan ook worden aangeduid als ‘Indie-merk’. Een veel kleiner, onafhankelijk horlogebedrijf met vaak ook kleine productie-aantallen. In Nederland hebben we bijvoorbeeld Eza Watches en Holthinrichs, met Grönefeld als grote jongen onder de micro’s.
PAUL NEWMAN – We sluiten Rolex af met de Daytona van acteur Paul Newman. Toen de legendarische acteur begon met autoracen, gaf zijn vrouw Joanne Woodward, hem een Rolex Daytona met het opschrift ‘Drive Carefully – Me‘.
Vanwege het gebrek aan populariteit heeft Rolex niet veel versies van deze stijl geproduceerd. Het werd echter een favoriet nadat Newman ermee rondliep en als gevolg van deze combinatie van vraag en aanbod, is deze specifieke stijl van Daytona een van de meest verzamelbare.
DAILY BEATER – Je meest gedragen dagelijkse horloge, waarschijnlijk het minst waardevolle stuk als het op prijs aankomt in je verzameling. Een horloge waarbij je je niet zo’n zorgen maakt over krassen of beschadigingen.
JUMBO – Meestal een term die wijst op de Audemars Piguet Royal Oak.
PATINA: Een verouderde, verweerde look die het gevolg is van veroudering of blootgesteld materiaal. In horloges kan het bijvoorbeeld verwijzen naar lichtgevende verf die in de loop van de tijd geel is geworden, of een wijzerplaat die anders is van kleur door test of time. Doet het goed op vintage modellen.
DESK DIVER – Een duikhorloge dat waarschijnlijk nooit de oceaan zal zien, maar altijd op het kantoor zal ronddwalen. Niks mis mee overigens.
FLIPPER – Een persoon die het horloge alleen koopt om het onmiddellijk door te verkopen en winst te maken met deze operatie.
WRIST TIME – Tijd die een bepaald horloge om de pols van de eigenaar doorbrengt.
FRANKENWATCH – Heeft vooral betrekking op vintage horloges, een horloge dat is gerepareerd of aangepast met behulp van onderdelen die niet van het originele horloge zijn – of zelfs de originele fabrikant. Zorgt meestal voor een waardevermindering in vergelijking met het origineel.
QUARTZ CRISIS: Een belangrijke gebeurtenis in de horlogegeschiedenis. Het begon in de jaren 70, waarbij nieuwe technologie de traditionele mechanische horlogewereld bijna vernietigde. De technologie maakt gebruik van kwartskristallen voor tijdwaarneming en batterijen voor energie, wat resulteerde in massa-horloges die niet duur zijn, maar nauwkeuriger dan mechanische horloges. Uiteindelijk bleef mechanisch leven en wordt er tegenwoordig weer ruimschoots de meerwaarde van ingezien.
NOS – Staat voor New Old Stock ofwel ‘nieuwe-oude-voorraad’. Beschrijft vintage of niet meer geproduceerde horloges die nooit zijn verkocht en als inventaris in hun oorspronkelijke, ongedragen staat zijn gebleven. Geldt ook voor horlogecomponenten.