Jeep onthult elektrische Wagoneer S (ook voor ons)

Volledig elektrisch en met een vermogen van 600 pk. Alleen de houten afwerking verliezen we (helaas).

Hoewel de luxe SUV tegenwoordig een belangrijke categorie is voor veel autofabrikanten, was er een tijd dat slechts twee merken dapper genoeg waren om de sprong van modderpoel naar winkelstraat te maken. De Range Rover, ook al waren de eerste versies nog wat spartaans. En Jeep met de Grand Wagoneer.

De originele Wagoneer, intern bekend als de Full-Size Jeep, FSJ of SJ, debuteerde in 1963 en zou decennialang hetzelfde blijven met slechts kleine mechanische aanpassingen. De eerste luxe aanwijzingen kwamen in de vorm van de Super Wagoneer, die de toenmalige Jeep-eigenaar Kaiser in 1966 op de markt bracht. Vol met luxe extra’s die tot daarvoor totaal vreemd waren bij een ’truck’. Zoals rembekrachtiging, een hoogwaardige radio en stuurbekrachtiging.

Het naamplaatje van de Jeep Grand Wagoneer was er in 1984, waar de meeste exemplaren waren uitgerust met een zeer Amerikaanse 5,9-liter V-8. Goed voor 140 pk. De instapper was alsnog een 4.2 liter zescilinder. Vierwielaandrijving bleef standaard, evenals de houten afwerking.

Wagoneer Anno Nu

Eind 2022 kondigde Jeep plannen aan om tegen 2025 een handvol volledig elektrische modellen op de markt te brengen. De aankondiging omvatte vroege conceptbeelden van deze aanstaande EV’s, en gaf het autorijdende publiek een eerste blik op de Jeep Recon, de Jeep Avenger en de Jeep Wagoneer S, waarvan de laatste zelfs ook naar Nederland komt. Deze herfst moet de Jeep Wagoneer S bij de dealer staan als volledig elektrische auto.

De komende Jeep Wagoneer S houdt veel van de kenmerken van de bestaande Wagoneer, terwijl hij een grote technologische stap voorwaarts zet. Met een carrosserie die een strakke draai geeft aan de bekende designtaal van de Wagoneer – inclusief een futuristische versie waar achtergrondverlichting de iconische zevensleuven grille verlicht.

Na de teaser die we eind vorige maand al lieten zien, heeft Jeep zijn geheel nieuwe, volledig elektrische Wagoneer S-model onthuld. In de voetsporen van de oorspronkelijke Wagoneer uit 1963, is dit de aftrap voor de eerste van een reeks aan elektrische auto’s die Jeep tegen 2025 op de markt brengt.

In tegenstelling tot de bestaande Wagoneer-modellen is de volledig elektrische S-spec een middelgrote SUV. Althans, volgens Amerikaanse standaarden. Hier is ‘ie gewoon GROOT. Ondanks dat het nieuwe model beschikt over een volledig elektrische aandrijflijn, behoudt het veel van het karakter en DNA van zijn voorganger op benzines, met een moderne twist.

De auto is gebouwd op het geheel nieuwe, BEV-native STLA-Large-platform. Het gevaarte komt vooruit door een EV-aandrijflijn die goed is voor een indrukwekkend vermogen van 600 pk. Hierdoor kan de Wagoneer S een sportwagen-waardige 0-100-tijd leveren van 3,5 seconden. Het batterijpakket levert een actieradius van zo’n 640 kilometer.

De 2025 Wagoneer S wordt standaard geleverd met Jeeps 4xe-configuratie en all-terrain functionaliteit, zoals ‘ie aan z’n stamboom is verplicht. De Jeep Wagoneer S beschikt standaard over een panoramisch zonnedak met dubbele beglazing en, als uitbreiding van de exclusieve samenwerking van het merk Jeep met McIntosh, een 19-luidsprekers sterk premium audiosysteem.

De prijzen van de Jeep Wagoneer S worden binnenkort bekendgemaakt.