Zo kies je de beste scheerkwast

Met deze deskundige tips maak je de juiste keuze en sta je jarenlang neuriënd in de badkamer.

Richard Dries (54) is de eigenaar van Scheer & Schuim, een fijne speciaalzaak in Dordrecht waar hij de mooiste scheerspullen verkoopt. Onze vraag aan deze deskundige: waar moet je op letten als een scheerkwast koopt?

  1. “Belangrijke punten waar je een kwast op moet onderzoeken zijn het schuimende vermogen, de structuur, de levensduur en uiteraard de prijs van de kwast.”
  2. “De kwast die jou het meest aanspreekt hoeft voor een ander niet de ideale kwast te zijn. Iedereen heeft zijn eigen voor- en afkeuren.”
  3. “Er zijn drie verschillende haarsoorten die in scheerkwasten gebruikt worden: dassenhaar, synthetisch haar en –minder bekend – varkenshaar.”
  4. “Dassenhaar staat bekend als de kwalitatief mooiste soort. Het levert een dan ook prachtig schuim op en hij veegt als een wolkje over je kaken. Ook meteen de duurste variant.”
  5. “Varkenshaar is stugger omdat het haar een stuk dikker is. Er wordt een beetje op neergekeken maar dat is onzin. Deze kwast is geweldig als je een sterke baardgroei hebt en je maar om de drie, vier dagen scheert. De stuggere haren verdelen het schuim dan juist prima. En ook de doorbloeding wordt erdoor gestimuleerd.”
  6. “Synthetisch haar was lange tijd hard en stug, maar de kwaliteit is de laatste jaren enorm verbeterd. Het doet amper nog onder voor dassenhaar. Een kwast met synthetisch haar is vaak ook wat vriendelijker geprijsd.”
  7. “Bedenk dat je kwasten met dassen- of varkenshaar een minuut in water moet onderdompelen zodat de haren zich kunnen volzuigen met vocht eer je je kunt scheren.”
  8. “Even onder de kraan houden is voldoende bij een synthetische kwast: het water gaat namelijk niet in, maar tussen de haren zitten. Je kunt dus meteen aan de slag.”
  9. “Een beetje kwast gaat jarenlang mee. Je merkt slijtage aan de haren: die worden door het gebruik korter. Ook kan een putje in het midden van de haren ontstaan. Beiden hebben verder geen effect op het scheerresultaat.”

En tot slot:

10. "Ga naar een gespecialiseerde scheerwinkel en voel eigenhandig de verschillen tussen de drie kwastvarianten om tot de voor jou ideale keuze te komen."