Terug naar de essentie – Longines Pilot Majetek

Longines duikt diep in de archieven voor de nieuwe Pilot Majetek.

Met de Longines Pilot Majetek markeert het merk met gevleugelde zandloper de terugkeer van een pilotenhorloge bestemd voor de luchtvaart. De opvallende bidirectionele lunette gemonteerd op een kussenvormige stalen kast, bevestigt z’n oorspronkelijke karakter en herinnert aan het model uit 1935 waarop het is geïnspireerd.

Longines kan teruggrijpen dankzij een geschiedenis van meer dan 190 jaar. Ze putten dan ook geregeld uit hun ongeëvenaarde erfgoed. De tool watches werden destijds gebruikt door piloten en pioniers en het is binnen deze benadering dat de Longines Pilot Majetek is ontworpen.

De Majetek is natuurlijk wel richting 2023 gehaald met volledig herziene technische en ergonomische kenmerken. De herziene proporties, de originele licht gebogen 43mm kussenvorm en de meer afgeronde nokken sluiten aan bij de huidige trends.

Op die 43mm kast zien we bij ‘negen uur’ een medaillon met daarop de inscriptie ‘1935’, die verwijst naar de lancering van de eerste Longines Majetek. Die externe ronddraaiende gegroefde lunette? Die werkt in combinatie met de interne referentiedriehoek, de ‘starttijdindicator’ genoemd.

Deze laatste bevindt zich onder het saffierglas, waarvan het onafhankelijk werkt boven de wijzerplaat om afgelegde tijden te meten. In het model uit 1935 roteerden de lunette en het glas nog als een enkel blok. Tegenwoordig is het saffierglas gefixeerd, wat de behuizing nu een waterbestendigheid geeft van 100 meter (10 bar).

Dit alles wordt aangedreven door het Longines L893.6-kaliber, uitgerust met een anti-magnetische siliconen veer en een gangreserve van 72 uur. Ook is de Majetek chronometer-gecertificeerd door het Zwitserse Official Chronometer Testing Institute (COSC), een onafhankelijk testinstituut. Voor de leek: het maakt het horloge zeer precies.

De Longines Pilot Majetek (€4.000) is verkrijgbaar met een lederen band in verschillende kleuren. Ook is er een uitvoering met een stoffen band, gemaakt van gerecyclede materialen.