De tropische Mai Tai behoort in je cocktail repetoire

Zo maak je de tiki-klassieker thuis.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Rum is misschien wel een van de meest veelzijdige alcoholische dranken, zéker als je op een tropische-tiki-tour gaat met rum cocktails. Bij tiki denk je waarschijnlijk gelijk aan de Piña Colada cocktail, maar de Mai Tai cocktail is een trotse tweede in het tropische cocktail repetoire. Een verfrissende cocktail die je met een paar ingrediënten — die vaak al standaard in je thuisbar staan — in elkaar kunt flansen. Wij zijn fan!

De Mai Tai cocktail wordt toegeschreven aan barman Victor J. Bergeron, die het drankje waarschijnlijk in 1944 heeft uitgevonden. Hij creëerde de cocktail in zijn eigen bar in Californië — de Mai Tai heeft dus niets te maken met Thailand, mocht die associatie bij je opkomen. Naar verluidt heeft barman Victor (overigens niet te verwarren met onze Nederlandse barman van First Dates) de cocktail bedacht voor een bevriende Tahitiaanse gast die op bezoek was. Toen de gast de eerste slok nam, verklaarde hij: ‘Mai Tai – Roa Ae!’, wat in het Tahitiaans ‘Uitstekend – de beste!’ betekent.

Het originele Mai Tai-recept van Vic bestond uit rum, limoensap, orgeat (amandelsiroop) en een vleugje sinaasappellikeur. Met een paar ingrediënten heb je de cocktail bereidt, maar je kunt het zo wild maken als je zelf wilt. Een nóg tiki-waardigere versie va de Mai Tai heeft bijvoorbeeld ananassap als extra ingrediënten, inclusief ananasschijfje ter garnering. Zo maak je de Mai Tai cocktail thuis:

Mai Tai cocktail recept

Ingrediënten

 • 30 ml lichte rum
 • 30 ml bruine rum
 • 30 ml sinaasappellikeur (zoals Cointreau of Triple Sec)
 • 10 ml orgeat-siroop (amandelsiroop van bijvoorbeeld Monin)
 • 10 ml vers limoensap (een halve limoen)
 • IJsblokjes
 • Crushed ijs
 • Limoenschijfje ter garnering
 • Munttakje ter garnering

Bereidingswijze

Vul een shaker met ijsblokjes en voeg de lichte rum, sinaasappellikeur, amandelsiroop en het verse limoensap toe. Schud tot de shaker ijskoud aanvoelt. Doe de cocktail, zonder ijsklontjes, in een met crushed ijs gevuld cocktail glas (longdrink of Old Fashioned). Garneer met een limoenschijfje en een takje munt.

Mocht je hetzelfde effect willen als op de foto bovenaan dit artikel, waarbij de bovenste laag van de cocktail een donkerdere kleur heeft, dan kun je op het laatst een scheutje donkere rum over de bolle kant van een lepel over het crushed ijs laten glijden.

  Smaak
  Marilyn Monroe Joe DiMaggio
  De 5 beste lunchcocktails
  Door Arno Kantelberg
  Smaak
  Zo begin je een kunstverzameling volgens...
  Door Lisanne Meeder