Je mond spoelen na het tandenpoetsen – ja of nee?

Voor de meesten van ons is het routine. Maar is het eigenlijk wel verstandig?

Spoelen na het tandenpoetsen – is dat wel goed voor je tanden en kiezen? De meeste mensen vragen zich dat niet eens af en spoelen automatisch na het poetsen – dat hebben ze zo geleerd in hun jeugd. Maar is het echt de slimste keuze voor je mond?

Fluoride

Voor de meesten is het een vaste routine: tandenpoetsen, schrobben en daarna de restjes tandpasta wegspoelen met wat water. Wel zo fris!

Maar dat geeft te weinig kans aan het fluoride in je tandpasta. De stof speelt een cruciale rol bij het beschermen van je tanden tegen gaatjes (cariës). Het vormt een barrière die je tanden helpt de aanvallen van zuren die gaatjes kunnen veroorzaken af te weren.

Wanneer je je mond onmiddellijk spoelt na het poetsen, verwijder je het fluoride voordat het zijn werk heeft kunnen doen. Het is beter om een half uur te wachten na de poetsbeurt voordat je je mond spoelt. Dat is namelijk de tijd die fluoride nodig heeft om je tanden te versterken. Na het poetsen mag je overigens wél de tandpasta uitspugen.

Mondwater

Gebruik je na het poetsen mondwater dat fluoride bevat, dan versterkt het in feite de werking van het fluoride in je tandpasta. Maar als je mondwater gebruikt waar geen fluoride in zit, dan is het effect hetzelfde als bij spoelen met water: het wast het fluoride van je tanden voordat de stof zijn werk kan doen.

Om het fluoride maximaal te laten werken kun je ook het beste tot dertig minuten na het tandenpoetsen wachten met eten en drinken.

Er zijn ook mensen die fluoride wantrouwen, meer daarover leer je hier.