De meeste populaire diëten helpen je totaal niet in het behalen van je doelen, omdat ze niet duurzaam zijn, ingewikkelder worden gemaakt dan nodig, niet focussen op de kern en onnodig streng zijn. Je zult wellicht wat gewicht verliezen, maar ze werken niet toe naar een gezonde relatie met jezelf en daarmee een gezonde relatie met voeding.
We hebben het al heel erg vaak geschreven op ModMod: afvallen is zo simpel als minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt (negatieve energiebalans). Er zijn geen uitzonderingen op deze regel. Ziekte, medicijngebruik, postuur en genen zijn variabelen die invloed hebben op het proces, maar voor elk mens op aarde geldt dat een negatieve energiebalans de enige manier is om af te vallen.
Slimme ondernemers hebben rond dit principe talloze invullingen bedacht. Van ingewikkelde puntensystemen tot detoxen en diëten die focussen op het weglaten van specifieke voeding.
Detoxen heeft bewezen geen enkel nut te hebben, piepkleine porties zorgen niet voor een gezonde relatie met voeding, het keto-dieet (veel vet, weinig eiwitten en koolhydraten) is niet superieur aan een gevarieerd dieet en ook het carnivoren-dieet snijdt geen hout – dierlijke producten bevatten veel voedingsstoffen, maar hetzelfde geldt voor plantaardige voeding.
Het 5 stappenplan naar succes
Wanneer je wil afvallen, is het zaak om om de onderstaande stappen te volgen.
- Maak een deep dive in je gedachten en gedrag. Hoe ben je op dit punt gekomen? Welke overtuigingen over jezelf draag je mee? Welke waardes rondom voeding en gezondheid vind je belangrijk? Wie wil je wel zijn als persoon en welke relatie met voeding en sport hoort daarbij? Het antwoord op deze vragen zorgt voor bewustzijn. Bewustwording is altijd de eerste stap in het veranderen van gedrag.
- Nu je bewust bent van je eigen doen en laten, is het tijd om nieuwe gewoontes in te bouwen. Iedereen is gemotiveerd aan het begin, maar wanneer de verveling z’n intrede doet of het leven even tegenzit, droogt de motivatie op. Wanneer je sterke gewoontes hebt opgebouwd, zullen die ook overeind blijven staan wanneer je motivatie weg is. Meer over de kracht van gewoontes, lees je hier.
- Zorg voor basiskennis over voeding. Begrijp welke voeding ondersteunend is voor jouw doelen. Leer hoeveel calorieën er in specifieke producten zitten. Begin met het tellen van calorieën. De kennis die je opdoet tijdens het tellen, en de ondersteuning die het je biedt in het creëren van een negatieve energiebalans, is goud waard. Meer over het tellen van calorieën, lees je hier.
- Pas de 80-20 regel toe. Focus 80 procent van de tijd op je doel en geef jezelf 20 procent van de tijd de ruimte om te doen waar je zin in hebt. Geen mens op aarde kan 100 procent van de tijd maximaal presteren. Wanneer je dit wel van jezelf eist, ben je te hard voor jezelf en dat zal een tol gaan eisen. Wanneer je gevoelsmatig een keer ‘faalt’, zal dit met een mokerslag binnenkomen. Het resultaat? Zelfafkeuring, met alle mogelijke gevolgen van dien.
- Leer omgaan met tegenslagen. Het gaat hoe dan ook een keer gebeuren. Hoe reageer jij op die momenten? Veroordeel je jezelf? Geef je het op? Of analyseer je kort wat er misging, accepteer je het feit dat het een keer mis is gegaan en ga je vervolgens weer door met waar je mee bezig was. Consistentie is de sleutel naar succes, niet een of ander vaag dieet dat geld uit je zakken klopt.