Dit is dé ochtendroutine die daadwerkelijk effect heeft

Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper en podcastmaker Andrew Huberman helpen de onderstaande stappen om je in de ochtend up and running te krijgen.

Ochtendritueel dat echt iets doet
Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Een goed begin is het halve werk en zo geldt dit ook voor het begin van je dag.

De eerste stap die je wil maken in het opstarten van je dag is het verhogen van je cortisol-niveau. De bijnaam van cortisol is ‘het stresshormoon’ en dit heeft een reden: in een stressvolle situatie zorgt cortisol voor een glucose (energie) piek in het brein, zodat je snel kunt handelen. Een constant te hoog cortisol-niveau kan voor allerlei problemen zorgen, maar we hebben hormoon ook nodig om in beweging te komen – zeker tijdens de start van de dag.

Een effectieve manier om het cortisol-niveau te laten stijgen is door zonlicht te ontvangen (via de ogen) in combinatie met beweging. Een kwartiertje wandelen, rondje joggen of fietsen is al voldoende. In de winter is het een grotere uitdaging om zonlicht op te vangen, maar ook met bewolking helpt het om naar buiten te gaan.

Ochtendritueel dat echt iets doet 1

Gebruik dopamine in je voordeel

De tweede stap is het dopamine-systeem in werking zetten. In tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht zorgt dopamine niet voor een geluksgevoel, maar roept het een gevoel van verlangen op. Dit proces zorgt ervoor dat je van de bank afkomt (of blijft zitten) wanneer er een leuke taak op je wacht en vice versa.

Om dopamine in je voordeel te gebruiken, is het dus belangrijk om een verlangen te creëren. Dat kan bijvoorbeeld een doel zijn dat je graag wil bereiken. Kies een doel dat je voor het einde van de ochtend wil en kan bereiken. Dat kan al iets simpels zijn zoals het opschonen van je mailbox. Je zult zien dat het je in beweging brengt om je doelen te bereiken.

Maak je doel niet te groot en omvattend. Om het dopamine-niveau op te krikken is het immers nodig om een verlangen te creëren en niet om een uitdaging aan te gaan. Laat je ook niet teveel afleiden door korte dopamine-prikkels (lees: laat je smartphone liggen) en focus op het doel. Hoe je die kortstondige prikkels kunt weerstaan, lees je hier.

Zorg voor een lichte trek

Een derde stap die kan helpen om je in beweging te helpen is het uitstellen van je ontbijt. Door een trekgevoel te creëren, stijgt het dopamine-level: er is immers een verlangen naar eten. Honger je zelf niet uit, maar ontbijt simpelweg iets later in de ochtend. De extra focus die wordt gecreerd door de trek, kan je helpen om in deep focus te komen en je doel te behalen.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg