Want, hoe goed en stevig de bouwkwaliteit ook is, het blijft een delicaat object. Eén die elke paar jaar een service nodig heeft om goed te blijven. Maar hoe gaat dit nu precies in z’n werk? We kijken mee over de schouder van Rolex om te zien wat erbij komt kijken om een mechanisch horloge op zijn best te houden.
Vanaf het ontstaan werkte Rolex-oprichter Hans Wilsdorf aan een wereldwijd netwerk van watchmaking workshops om die technische prestaties en die ongerepte uitstraling te behouden. Inmiddels zijn er bijna 900 Rolex World Service workshops over de hele wereld. Elke workshop heeft door Rolex-gecertificeerde horlogemakers die regelmatig een training krijgen van het werk om up-to-date te blijven.
Afhankelijk van de leeftijd en de complexiteit van het horloge vindt de service plaats in het land zelf of in Genève bij het hoofdkantoor. Met de belofte dat onderdelen en service is gegarandeerd voor elk horloge voor minstens 35 jaar nadat hij uit de catalogus is gehaald.
1. Onderzoek
Na ontvangst van de Rolex bekijkt de horlogemaker het horloge grondig en bekijkt vanaf de buitenkant wat er te doen is. Vervolgens verwijdert hij de band om de kast te openen.
2. Uurwerk
Vervolgens verwijdert de horlogemaker de opwindas om zo het uurwerk uit de kast te kunnen halen. Het uurwerk bevat nog steeds de wijzerplaat bovenop als het uit de horlogekast wordt gehaald. Voordat het uurwerk uit elkaar wordt gehaald, verwijdert de horlogemaker de wijzerplaat.
3. Ultrasoon
Nadat het uurwerk is ‘ontmantelt’ gaan alle losse onderdelen in een ultrasoon bad om het een en ander te reinigen. Zodra alle onderdelen zijn schoongemaakt en gedroogd, assembleert de horlogemaker weer het uurwerk. Hier wordt het anker weer geplaatst. Vervolgens wordt de nauwkeurigheid afgeregeld door een Microstella-sleutel.
4. Wijzers
Nadat de wijzerplaat weer op het uurwerk is gezet, worden de wijzers stuk voor stuk weer op de wijzerplaat geplaatst. Daarna worden alle onderdelen opnieuw gepolijst of gesatineerd, alles uiteraard volgens de oorspronkelijke afwerking. Daarna is de band aan de beurt.
5. Waterbestendig
Als de lunette is geplaatst gaat elk horloge individueel onder water om de waterbestendigheid te controleren, onder meer in door Rolex zelf ontwikkelde hyperbare tanks. En wordt elk horloge in verschillende posities getest op zijn chronometer prestaties, nog eenmaal bijgesteld met de Microstella-sleutel en minstens 24 uur lang getest, waar de beweging van je pols worden gesimuleerd.
Finale
Als de kastbodem weer aanwezig is en alle functies zijn nagelopen, checkt de horlogemaker ‘m nog een laatste keer. Nog eenmaal het uurwerk volledig opwinden en het horloge is weer klaar voor de eigenaar.
Voor de fijnproevers – Restauratie
Sommige Rolex-horloges zijn zo zeldzaam, oud of hebben zo’n bijzondere geschiedenis, dat ze speciale aandacht nodig hebben. Het soms complexe onderhoud van deze horloges is exclusief voor het Rolex Restoration Atelier in Genève dat horloges van over de hele wereld ontvangt.
Het is de bedoeling dat bij deze horloges zoveel mogelijk de originele esthetiek wordt behouden – of perfect wordt gereproduceerd. Met materialen en technieken uit de tijd van het horloge.
Waar de eigenaar bij elke stap op de hoogte wordt gehouden en alles wordt uiteraard in overleg gedaan. Van het oplossen van problemen die de horlogemaker tegenkomt tot speciale verzoeken. Uiteindelijk krijgt de klant het horloge weer terug in een speciale doos en een begeleidend boekje waar het restauratiewerk is terug te lezen.