Hoe onderhoud je een open scheermes?

Een uitklapbaar scheermes is een behoorlijke investering. Zou hou je er je leven lang plezier van…

Een uitklapbaar mes schaf je aan omdat het beter is voor het milieu, voor de authentieke beleving én om er je leven lang mee te doen. Hoe je je scheert met een uitklapbaar of open mes lees je overigens hier.

Om er zeker van te zijn dat je je dure mes lang meegaat zul je het op de juiste manier moeten behandelen.

Zo pak je dat aan:

Het is belangrijk om je open scheermes, ook wel straight razor genoemd, na elke scheerbeurt goed te reinigen. Het mes zit na een scheerbeurt namelijk vol haren, dode huidcellen, scheerzeep of scheergel. Dus spoel je open scheermes na elke scheerbeurt af met lauwwarm water onder de kraan.

Droog daarna de tool met een schone en droge doek. Tip: Doe dit via de rugzijde van je scheermes zodat het scheervlak zelf niet aangeraakt hoeft te worden. Wel zo veilig voor je vingers.

Bewaar het mes vervolgens op een droge en goed geventileerde plek, bij voorkeur in een scheermeshouder.

De scheerriem

Een scheerriem is een riem waar je het open scheermes op kunt richten en polijsten, hieronder meer over deze termen. De scheerriem heeft een canvas kant en een lederen zijde.

Richten

Het onderhoud van je open scheermes bestaat uit het richten en polijsten met de scheerriem.

Het richten van je open scheermes doe je met de canvas zijde van je scheerriem. Richten is specifiek bedoeld om alle metaaldeeltjes van je open scheermes dezelfde kant op te richten. Ook de kleinste beschadigingen worden op deze manier subtiel verwijderd. De scherpte wordt weer verbeterd omdat alle metaaldeeltjes weer op de juiste plek staan.

Polijsten

Na het richten is het minstens zo belangrijk om je open scheermes te polijsten. Dit doe je met de lederen kant van de scheerriem. Je scheermes zal een stuk zachter en comfortabeler zijn na het polijsten. Polijsten doe je door je open scheermes zo’n twintig tot dertig keer over de lederen zijde te bewegen op de juiste manier.

Scherpen

Het is verstandig om je mes eens in de zoveel tijd eens goed te slijpen. Dat kan met een spanriem of met een slijpsteen.

Spanriem

Een spanriem heeft twee zijdes, net als de scheerriem. Een bruine en een gekleurde kant. De gekleurde zijde is, afhankelijk van de kleur, te gebruiken voor zilverstaal, koolstof of RVS open scheermessen. Deze gekleurde zijden moeten ingesmeerd worden met een pasta die hier speciaal voor gemaakt is. De spanriem gebruik je net zo als een scheerriem. Beweeg het mes zo’n tien keer over de spanriem heen nadat de pasta in gedroogd.

Slijpsteen

Een slijpsteen is aan te raden wanneer de snede van je open scheermes beschadigd is. Met een slijpsteen zijn de snijvlakken in veel gevallen weer te herstellen. Bij een open scheermes is af en toe slijpen noodzakelijk om hem scherp te houden.

Volgende keer: Meer details over de scheerriem, hét geheim achter een vlijmscherp mes.