Onderzoek: krachttraining verbetert de levenskwaliteit aanzienlijk

We weten allemaal dat je van krachttraining sterker en gespierder wordt, maar wist je ook dat de levenskwaliteit onder ouderen aanzienlijk toeneemt wanneer je regelmatig en langdurig aan krachttraining doet?

Fitness voor ouderen

Het bewijs voor deze claim wordt geleverd in dit hagelnieuwe meta-onderzoek dat 21 bestaande onderzoeken onder zestigplussers combineert. Veroudering gaat meestal gepaard met fysieke en mentale achteruitgang, waardoor de kwaliteit van leven minder wordt. De onderzoekers vroegen zich af of krachttraining daarin een verschil kon maken.

Afvallen? Spiermassa kweken? Transformeer je lichaam in 5 eenvoudige stappen
Gelukkig oud worden? Begin nu alvast met krachttraining!

Gelukkig oud worden

Het antwoord is een duidelijk: ‘ja’. Uit de conclusies van de wetenschappers blijkt namelijk dat het fysieke en mentale functioneren toeneemt, pijn en depressieklachten afneemt en de algehele kracht in het lichaam eveneens toeneemt.

Een ander belangrijk voordeel van krachttraining op oudere leeftijd is het sociale component, wat weer bijdraagt aan geluksniveau. Of deze conclusies ook gelden voor jonge mensen wordt niet benoemd in deze studie, maar lijkt niet onwaarschijnlijk.

Wie gelukkig oud wil worden, heeft dus iets te doen dat zowel toegankelijk als goedkoop is: krachttraining. Ben je geen zestigplus en heb je wel motivatie nodig? Door het verhaal te lezen over de ongeneeslijke zieke Jared Eye, vlieg je naar de gym. Motivatie zorgt overigens alleen voor een kickstart en droogt daarna meestal op. Succesvol trainen doe je daarom door een routine te creëren. Alles over de kracht van gewoontes, vind je hier.