Tips voor een plasticvrije badkamer – deel 1

Plastic producten zijn overal. Vooral badkamers staan er vol mee. Dat kan anders, dat kan beter. En zonder veel moeite – ook fijn.

Onderhoud
Ongewenst haar: zo kom je er van af
Door Redactie
Onderhoud
To beard or not to beard…
Door Redactie

Onze badkamers staan vol plastic flessen met shampoo, douchegel en conditioner. En wat te denken van tandenborstels en wattenstaafjes. Plastic producten zijn vaak slecht te recyclen en blijven ze om die reden levenslang liggen op vuilstortplaatsen of nog erger; in de natuur. Dat kan best een tikkie duurzamer.

Drie duurzame alternatieven die geen vermogen kosten en een minimale tijdsinvestering.

Van fles naar bar

In de gemiddelde badkamer slingeren minstens drie plastic flessen rond. Eén met shampoo, één met conditioner en één met douchegel. Niet best voor het milieu, zeker als je bedenkt dat ze vaak niet gerecycled worden. Een goed alternatief voor al deze flessen zijn bars – shampoo, conditioner of douchegel in de vorm van een stuk zeep. Eén bar gelijk staat aan drie tot vier flessen, tel uit je (milieu)winst! Meer info vind je hier.

Biologisch afbreekbare wattenstaafjes

Sommige beslissingen worden voor je genomen! Sinds juli 2021 geldt er een Europees verbod op plastic wattenstaafjes. Mogelijk heb je nog ergens een open doosje of een voorraad ouderwetse wattenstaafjes liggen (of je supermarkt heeft een megavoorraad) en kun je nog even vooruit. Feit is echter dat je toekomstige wattenstaafjes sowieso plasticvrij zullen zijn.

De non-plastic tandenborstel

Een tandenborstel gaat maar twaalf weken mee. De haartjes zijn daarna gebogen en poetsen niet meer optimaal. Dit is de reden waarom tandartsen en mondhygiënisten adviseren elke drie maanden een nieuwe tandenborstel te gaan gebruiken. Prima uiteraard, je wilt tenslotte een gezond gebit.

Maar op jaarbasis zijn dit vier tandenborstels per persoon. Poets jij al je hele leven met plastic handtandenborstels? Stel je dan eens voor hoe hoog de berg tandenborstelafval is, als gevolg daarvan.

Slecht recyclebaar plastic afval zoals tandenborstels worden verbrand.  Maar dat lukt niet helemaal, de onverbrande hoop blijft honderden jaren liggen, omdat het niet biologisch afbreekbaar is. In de tussentijd breekt het af tot enorm schadelijke microplastics.

Stap elke twaalf weken over op een bamboe tandenborstel en zorg zo goed voor je gebit én voor het milieu. Ook zijn er bamboe tandenborstels speciaal voor kinderen, ook met zachte en medium haartjes. Wordt je glimlach nog net wat breder van!

Binnenkort lees je op ModMod.nl meer tips voor een verantwoorde badkamer.  

Onderhoud
Ongewenst haar: zo kom je er van af
Door Redactie
Onderhoud
To beard or not to beard…
Door Redactie