Cocktails die je ook gewoon bij de brunch kunt drinken

Natuurlijk kan iedere cocktail bij het ontbijt worden gedronken, maar deze cocktails zijn precies wat je nodig hebt bij een feestelijke weekendbrunch.

Het ontbijt kan ook heus een feestelijke gelegenheid zijn, die zo nu en dan met een cocktail moet worden gevierd. Maar onderhand begint de mimosa — hoe klassiek de Champagne-sinaasappelsap-Cointreau cocktail ook mag zijn — in de herhaling te raken. Daarom hierbij een aantal fruitige, niet-te-sterke, originele cocktails die heel goed combineren bij het ontbijt of de brunch.

Orange Blossom cocktail

De Orange Blossom cocktail stamt uit de drooglegging van Amerika in de jaren ’20, zoals wel meer klassieke cocktails doen (denk aan de Old Fashioned, de Americano en de Martini). Maar in de Hollywoodfilm Babylon brengt Brad Pitt de cocktail weer op de kaart. Brad Pitt, in zijn rol als Jack Conrad, bestelt onder andere Corpse Revivers, French 75s en Orange Blossoms.

Alhoewel die eerste cocktail de ideale anti-kater-cocktail voor bij het ontbijt is, is ‘ie niet voor de lichtzinnigen onder ons. Dankzij de gin, Cointreau en absinth is het een bijzonder sterke cocktail. Lievelijker is de Orange Blossom, een cocktail met gin, vermoet en sinaasappelsap.

Ingrediënten

  • 20 ml gin
  • 20 ml vermoet
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • een sinaasappelschijfje
  • eventueel: 3 druppels oranjebloesemwater

Bereidingswijze

Voeg de gin, vermoet, sinaasappelsap, het oranjebloesemwater en een handvol ijs toe aan een cocktailshaker. Shake de cocktailshaker zo’n 10-15 seconden, tot de shaker ijskoud aanvoelt. Zeef de inhoud van de shaker over een cocktailglas. Garneer de cocktail met een sinaasappelschijfje.

Caffè Corretto

Om de dag met een Espresso Martini te beginnen is wellicht wat extreem. Een betere optie is de Caffè Corretto, een Italiaanse koffie die vertaalt naar ‘gecorrigeerde koffie’ in het Nederlands. Het is een espresso met een klein scheutje likeur, zoals grappa, sambuca of amaro.

Bellini cocktail

De Bellini cocktail is bedacht door de Venetiaan Giuseppe Cipriani, die bekend stond om zijn rosé-kleurige cocktails. De Bellini, gemaakt met perzikenpuree en prosecco, is er dankzij zijn rozige gloed eentje van. De cocktail lijkt verdacht veel op de French 75, en op de bekende mimosa, omdat de cocktails in de basis bubbels bevatten. Maar er zijn nog meer varianten op de Bellini, zoals de Puccini met mandarijnsap, de Rossini met aardbeienpulp en de Tintoretto met granaatappelsap.

Ingrediënten

  • 1 á 2 perziken, voor 40 ml perzikenpuree
  • 100 ml prosecco

Bereidingswijze

Maak de perzikenpuree door de perziken te wellen in kokend water. Pel de schil van de perziken, en pureer de geschilde perziken met een staafmixer (voeg desnoods water toe om het pureren te vergemakkelijken). Proef de puree en voeg suiker toe naar smaak. Zet de puree in de koelkast om af te koelen. Vul na ongeveer een halfuur éénderde van een champagneglas met de perzikenpuree, en vul het glas aan met prosecco. Roer het geheel met een barlepel.

Meer cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten

Screwdriver cocktail

Geen behoefte aan bubbels, maar wel aan een ontbijt cocktail met sinaasappelsap? Dan is de Screwdriver de ideale optie. Een cocktail die, naar verluidt, is bedacht door Amerikaanse olieaarbeiders in de Perzische Golf. Toen zij geen lepel konden vinden, roerden ze hun wodka met sinaasappelsap met een schroevendraaier.

Ingrediënten

  • 40 ml wodka
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap

Bereidingswijze

Vul een longdrinkglas met ijs en voeg de wodka en sinaasappelsap toe. Roer de cocktail met een barlepel.