Als een automerk een boomhut maakt

Het Zweedse Polestar zet zijn virtuele designwedstrijd kracht bij met een werkelijk gebouwde boomhut.

Terwijl de meeste andere autofabrikanten hard aan de slag moesten om hun merkidentiteit een nieuwe twist te geven met de huidige elektrificatie, had Polestar dit probleem niet.

Het Zweedse merk, die niets anders heeft gemaakt dan EV’s sinds het in 2017 een op zichzelf staand merk werd buiten Volvo, wordt gedefinieerd door zijn futuristische ideeën over auto’s in plaats van gebonden aan een met verbrandingsmotoren gevulde geschiedenis.

KOJA

Nu starten de Zweden aan iets geheel anders. Alhoewel, aanknopingspunten zijn er zeker. Hoewel een boomhut allesbehalve een voertuig is, kan het bestaan ​​ervan in een bos de noodzaak van transport helemaal uitsluiten, waardoor het de meest duurzame manier wordt om de natuur te ervaren.

Polestars nieuwste creatie, KOJA genaamd, kreeg een eervolle vermelding van de Finse ontwerper Kristian Talvitie voor de Polestar Design Competition 2021. Nu heeft het bedrijf het virtuele model tot leven gebracht in het Finse dorp Fiskars, terwijl het anticipeert op de wedstrijd voor 2022, die onlangs van start ging.

Als de eerste inzending van de Polestar Design Contest die ooit tastbaar is geworden, is KOJA open voor het publiek als onderdeel van de tentoonstelling ‘House by an Architect’.

Tiny Houses

Talvitie werkte samen met het ontwerpteam van Polestar in Zweden en het Finse ontwerpbureau Ultra om KOJA te realiseren, op ware grootte gebouwd en bewoonbaar. De trap aan de achterkant leidt naar een deur die toegang biedt tot de boomhut, die een comfortabel interieur heeft en een panoramisch uitzicht op de bomen eromheen, evenals een royale doorkijk door het heldere dak. Behalve dat het een architectonisch wonder is, is KOJA ook gemaakt van duurzame materialen. Zoals hout en wol die lokaal worden geproduceerd.

‘House by an Architect’ is één van de drie tentoonstellingen op de Fiskars Village Art & Design Biënnale van dit jaar en biedt in totaal zeven verschillende tiny houses. De andere zes zijn te huur via Airbnb, per nacht nog best betaalbaar voor zoiets bijzonders, met €257 per nacht.