Slaap en spiermassa: een gouden huwelijk

Dat slaap belangrijk is om goed te kunnen functioneren heeft geen uitleg nodig, maar hoe belangrijk is slaap in het opbouwen van spiermassa?

Dat slaap belangrijk is om goed te kunnen functioneren heeft geen uitleg nodig, maar hoe belangrijk is slaap in het opbouwen van spiermassa?

Zonder een regelmatig bezoek aan de sportschool (waar je progressief traint) en slimme voedingskeuzes, ga je geen spiermassa opbouwen. Toch weegt er één factor zwaarder dan alle andere. Zonder voldoende, regelmatige slaap kun je nóg zo gemotiveerd zijn en alle kennis in huis hebben: de kans op mislukking is groot.

Zzzzzzzzzz

Wat maakt slaap zo belangrijk? Allereerst heeft een tekort aan slaap een grote invloed op de resultaten die je neerzet in de sportschool. Je kunt nog steeds kort pieken, maar zult eerder moe worden en daardoor netto minder volume draaien. Onderzoekers denken dat dit komt doordat het energiesysteem minder effectief opereert (het verzadigen van energie uit voeding of vet) bij een slaaptekort.

Daarnaast worden je hormonen tijdens je slaap in balans gebracht. Wanneer je slaap teveel wordt onderbroken, is de afgifte van testosteron, het hormoon dat nauw betrokken is bij onder andere spierherstel- en opbouw, lager. Ook zorgt voldoende slaap voor een lagere afgifte van hormonen die spiergroei remmen, zoals cortisol.

Nog niet overtuigd? Uit onderzoek blijkt eveneens dat mensen die in een negatieve energiebalans verkeren (lees: afvallen) en 8 uur per nacht slapen, dezelfde hoeveelheid gewicht verliezen als hen die 5 uur slapen. Niks opvallends dus. Of… Hoewel de lange slapers evenveel gewicht verloren, behielden ze wel 60 procent meer spiermassa en verloren ze 55 procent meer vet dan de groep die 5 uur per nacht sliep.

Tot zover de invloed van voldoende slaap op spiergroei. Dat slaap extreem belangrijk is voor ons algemene functioneren, blijkt wel uit deze schrijnende statistieken.