Weerstandsbanden zijn namelijk een uitstekende manier om de spieren flink te (over)belasten en zoals je in dit artikel kunt lezen, is overbelasten van de spieren noodzakelijk om sterker te worden en grotere spieren te ontwikkelen.
Het geheim van weerstandsbanden spreekt voor zich: de naam zegt namelijk alles. Weerstandsbanden geven tijdens het uitvoeren van een oefening constante – jawel – weerstand. Afhankelijk van de dikte en de spanning die je op een band zet, wordt de weerstand groter of kleiner.
Die weerstand is er tijdens de volledige range of motion (de afstand die een spier, gewricht of lichaamsdeel moet afleggen om een oefening uit te voeren). Dit is een groot voordeel ten opzichte van trainen met ijzer: weerstandsbanden kennen namelijk geen dood punt. Een dumbell kun je prima even vasthouden aan het einde van een bicep curl. Met een weerstandsband gaat je dit veel meer moeite kosten.
Dit betekent dus dat er tijdens de volledige range of motion meer spanning op de spieren wordt gezet en daarmee – met de juiste uitvoering én progressieve overload – meer kracht en spiergroei ontwikkeld kan worden. Een bijkomend voordeel is dat weerstandsbanden voor een habbekrats te koop zijn, amper wat wegen en makkelijk te verplaatsen zijn. Je kunt dus locatie onafhankelijk trainen.
Kun je alle oefeningen doen met weerstandsbanden?
Ja! Pre-corona werden weerstandsbanden vooral gezien als hulpmiddel, bijvoorbeeld ter ondersteuning tijdens een pull-up. Door het sluiten van de gyms tijdens de pandemie, zijn meer mensen gaan experimenteren met banden en is de algemene gedachte over trainen met weerstandsbanden anders geworden.
Je kunt namelijke elke oefening uitvoeren met banden, doch met maximale belasting in het geval van compounds: oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen gebruikt om ze uit te voeren. Zoals de bench press, squat en deadlift.
Ook die oefeningen kun je nabootsen met banden, maar geen band in de wereld kan genoeg weerstand bieden om een honderd kilo squat of deadlift te evenaren. Voor alle andere oefeningen geldt: probeer het eens uit, je zult merken dat een shoulder press of bicep curl loodzwaar kan worden wanneer je met weerstandsbanden traint.
Trainen op gevoel
Een beetje trainer of coach zal je de opdracht geven om je progressie bij te houden. Met weerstandsbanden wordt dit lastig. Je kunt natuurlijk bijhouden welk type weerstandsband je gebruikt voor een oefening, maar exacte gewichten opschrijven gaat niet. Je zult daarom iets meer moeten gaan trainen op gevoel.
Dat betekent nog steeds dat je een trainingsschema volgt, maar dat je zelf tijdens het uitvoeren van de oefening aanvoelt of je de spieren genoeg belast. Gaat een oefening te makkelijk? Kies dan voor een band die meer weerstand genereert, zet meer spanning op de band (door een stap verder van het bevestigingspunt te zetten) of verhoog het aantal sets/herhalingen.
Welke oefeningen kun je doen met weerstandsbanden?
Weerstandsband-koning en voormalig professioneel bodybuilder James Grage heeft tientallen video’s gemaakt waarin hij zijn liefde voor weerstandsbanden verklaart. Zo gaat hij in deze video dieper in op de voordelen van weerstandsbanden met betrekking tot spiergroei en in deze video legt hij het verschil uit tussen trainen met banden en gewichten. De belangrijkste oefeningen per spiergroep, vind je in de video’s hieronder.
One thought on “Supersterk worden met elastieken: zo pak je het aan”
Comments are closed.