Strijkt kleding beter als ’t vochtig is?

strijken

Ja, het is meestal beter om kleding vochtig te maken voordat je gaat strijken. Het strijken van vochtige kleding heeft meerdere voordelen:

1/ Kreukels verdwijnen sneller

Vochtige kleding is doorgaans gemakkelijker te strijken omdat de vezels van de stof zachter en flexibeler zijn. Dit maakt het verwijderen van kreukels en vouwen veel effectiever.

2/ Minder kans op schade

Het strijken van droge kleding op hoge temperaturen kan soms leiden tot beschadiging van de stofvezels, vooral bij delicate stoffen. Vochtige kleding kan beter bestand zijn tegen de hitte en helpt om schade aan de stof te voorkomen.

3/ Snellere resultaat

Het strijken van vochtige kleding kan leiden tot snellere resultaten omdat het proces efficiënter verloopt. De warmte van het strijkijzer wordt beter verdeeld over de stof, waardoor kreukels sneller worden gladgestreken.

Strijken met beleid? Zo doe je dat.

Hoe maak je je kleding vochtig?

Stomen

Veel moderne strijkijzers hebben een stoomfunctie die helpt bij het bevochtigen van de stof terwijl je strijkt. Handig.

Sproeien

Als je strijkijzer geen ingebouwde stoomfunctie heeft, kun je een plantenspuit met water gebruiken om de kleding licht vochtig te maken voordat je begint met strijken.

Niet te nat

Zorg ervoor dat de kleding vochtig is maar niet doorweekt. Een lichte vochtigheid is voldoende om de stof flexibel te maken zonder dat het te nat wordt.

Test op een onopvallende plek

Als je twijfelt over hoe een bepaalde stof op vocht reageert, test dan eerst op een klein, onopvallend stukje stof voordat je het hele kledingstuk gaat strijken.

Is een kledingstomer de investering waard?

Let op!

Verschillende soorten stoffen hebben verschillende zorgvereisten. Zorg er altijd voor dat je de aanbevelingen van de fabrikant op het kledinglabel volgt en pas je strijktechniek aan op basis van het type stof dat je strijkt.