Nog even over Valentino

Valentino Garavani is de naamgever van modehuis Valentino. Net als bij zijn generatiegenoot Giorgio Armani geldt dat de jaren voor de inmiddels 91-jarige Valentino zéker niet gaan tellen. Bij Armani én Valentino worden de collecties alleen maar mooier naarmate de jaren vorderen.

Tijdens de afgelopen modeweken in Parijs werden de ready-to-wear en de haute couture-collecties voor dit najaar getoond. Veel aandacht was er voor het debuut van Pharrell Williams als creatief directeur van Louis Vuitton. 

De complimenten gingen in Parijs echter niet naar de jonge garde, de creatief directeuren afkomstig uit de muziek en de populaire cultuur. Het waren juist authentieke ontwerpers zoals Viktor & Rolf die geprezen werden.

Geinig weetje: moeder Garavani vernoemde haar zoon naar filmster en hartenbreker Rudolph Valentino.

Tussen al dat ambachtelijk fraais stak er eentje bovenuit: Valentino Garavani. Die werd van alle kanten lof toegezwaaid voor met name de elegante jurken waarmee hij de modellen de catwalk opstuurde. Het was een terechte aanprijzing, zoals te zien op het boeketje aan beelden hier beneden.

Naast de vrouwelijke looks had Valentino opvallend veel mannelijke modellen de catwalk opgestuurd. En die zagen er misschien iets minder spectaculair uit, maar daarom niet minder knap.

Valentino tooide de heertjes op de catwalk in rijke stoffen, even zacht als luxueus. De kleuren waren vorstelijk, zoals we gewend zijn van Valentino. De vorm van de kleding was losjes, wat de comfortabele uitstraling alleen maar versterkte. De lange gewaden en halssjaals gaven de modellen een soepele uitstraling waar Rudolph Valentino jaloers op zou zijn geweest. Het bewijs wordt hieronder in vijfvoud geleverd.

CV

Valentino Garavani (Voghera, 1932) vestigde zich eind jaren vijftig in Rome. Daar richtte hij in 1957 onder zijn voornaam het modehuis op dat zou uitgroeien tot het gezaghebbende merk van vandaag de dag.

Valentino Garavani is een ontwerper die vooral faam verwierf met avondjurken. Zijn handelsmerk is de klassieke elegantie waar slechts weinig andere ontwerpers aan kunnen tippen.

Valentino ontwierp trouwjurken voor veel grote bruiloften, onder andere voor Jacqueline Kennedy (voor haar huwelijk met de Griekse scheepsmagnaat Aristotel Onnasis) en de ivoorkleurige bruidsjurk van mikadozijde voor koningin Máxima, voor haar huwelijk in 2002 met Willem-Alexander.