In de eindeloze zoektocht naar een gezonder en fitter lichaam is het voor velen een prioriteit om overtollig vet kwijt te raken en spiermassa op te bouwen. Vaak wordt gedacht dat in dat proces vet omgezet kan worden in spiermassa. Een terechte gedachte?
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het is biologisch gezien niet mogelijk om vetweefsel direct in spierweefsel om te zetten. Vet en spierweefsel zijn namelijk twee verschillende soorten weefsels met verschillende functies en structuren. Vetweefsel dient als energiereserve en is opgebouwd uit vetcellen, terwijl spierweefsel verantwoordelijk is voor beweging en is samengesteld uit spiervezels.
Twee doelen, niet één
Wanneer je vet wil kwijtraken en spiermassa wil aanmaken, ben je dus bezig met twee individuele doelen. Het eerste doel is het verminderen van het vetpercentage in het lichaam, wat kan worden bereikt door consistent een calorietekort te creëren. Dit betekent dat je minder calorieën eet of drinkt dan je verbrandt, waardoor het lichaam vetreserves gebruikt als brandstof.
Het tweede doel is het opbouwen van spiermassa door middel van progressie krachttraining. Dit betekent dat je consistent een toenemende prikkel aan je spieren toedient. Of kort door de bocht gezegd: elke workout weer (bijna) tot het maximale van je kunnen trainen.
Hand in hand
Hoewel het niet mogelijk is om vet direct in spiermassa om te zetten, kan het verlies van vetweefsel en de toename van spiermassa elkaar wel aanvullen en resulteren in een strakker en gespierder lichaam. Daarnaast kan krachttraining resulteren in een verhoogd metabolisme, omdat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Dit betekent dat, zelfs in rust, mensen met een hogere spiermassa meer calorieën kunnen verbranden.
Lukt het niet om het proces van afvallen en spieropbouw zelf uit te vogelen? Schakel dan een gekwalificeerde personal trainer of voedingsdeskundige in. Zij kunnen je begeleiden bij het opstellen van een gepersonaliseerd trainings- en voedingsplan dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.
Onthoud dat het veranderen van je lichaamssamenstelling een proces is dat tijd en geduld vergt. Richt je op gezonde gewoonten op lange termijn in plaats van quick fixes. Verandering is een gevolg van het proces, niet van een streven naar een doel.