Vijf zeer boeiende HBO-tips die je gezien moet hebben

Op zoek naar wat tv-inspiratie? Dat komt goed uit: wij zetten vijf zeer boeiende tips voor je op een rij.

Zie je door het aanbod van die talloze streamingdiensten het bos niet meer? Kun je niet kiezen wat nú weer te kijken? Het is dan makkelijk om iets ‘nieuws’ op te zetten.

Ja: we kijken allemaal uit naar een nieuw seizoen van The Handmaid’s Tale, The Bear of The Last of Us. Maar op de diverse streamingplatforms staan vaak ook gouden oudjes, die al lang niet meer in de spotlights staan en die misschien door het grote (en jonge) publiek zijn vergeten.

En dat is zonde, doodzonde zelfs, want er zitten een aantal pareltjes tussen die je echt gezien moet hebben. Veel van deze titels doen misschien wel een belletje rinkelen, maar zijn de laatste jaren in de vergetelheid geraakt door het enorme on-demand-aanbod. We zetten vijf toppers voor je op een rijtje die je gezien moet hebben. Hier vindt je overigens vijf muziekdocu’s voor wat avondjes vertier.

De Paradise Lost trilogie – HBO

We vallen maar meteen met de deur in huis met één van de allerbeste true crime-documentaires ever. De oorspronkelijke documentaire Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills uit 1996 van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky gaat door merg en been. In West Memphis, Arkansas, begin jaren negentig, worden de lichamen van drie achtjarige jongetjes gevonden die op een beestachtige wijze zijn omgebracht. We hebben dit soort verhalen allemaal eens gehoord: er wordt een moord gepleegd (in dit geval drie) en er worden, in dit geval drie, ‘verdachten’ opgepakt. Maar hebben ze het wel gedaan?

De drie ‘daders’ werden opgepakt omdat zij veelal zwart droegen en graag naar de band Metallica luisterden. Deze West Memphis Three, zoals zij werden bestempeld, werden zonder enige vorm van bewijs veroordeeld. Deze ijzingwekkende documentaire kreeg twee vervolgen: Paradise Lost 2: Revelations (2000) en Paradise Lost 3: Purgatory (2011). Je kunt wel raden waarom: de jongens hadden het niet gedaan en zitten al die tijd vast. De justitiële gang van zaken in Arkansas en de hetze tegen de drie ‘daders’ is bizar te noemen. Je zit meerdere keren met tegelijkertijd een knoop in je maag en tranen in de ogen te kijken naar dit onrecht. Met recht drie van de allerbeste docu’s die je gezien moet hebben, mede dankzij de soundtrack die enkel uit Metallica-songs bestaat.

Meer informatie? Klik hier, hier en hier.

The Wire – HBO Max

Tja, geen must watch-lijstje is compleet zonder The Wire (2002). Deze misdaadserie is al meer dan 20 jaar oud, maar blijft steengoed. We volgen zowel politiemensen als drugsdealers in het roerige door criminaliteit geplaagde Baltimore. Bedenker en schrijver David Simon laat perfect zien hoe ongelooflijk lastig het voor de politie is om zaken op te lossen en straatdealers en hun bazen op te pakken. Tegelijk is het schrijnend om te zien hoe de arme jeugd gewoon totaal geen kans krijgt op een normaal leven. Het is dealen of de dood en meestal allebei.

Het is verder één groot web van politieke spelletjes en muren waar de politie tegenaan loopt om goed werk te kunnen doen. Wat The Wire zo sterk maakt is het perspectief dat je als kijker krijgt van zowel politie als criminelen. Je moet er wel voor gaan zitten, want de serie kan als ‘traag’ worden bestempeld. Maar blijf doorkijken, want de acteurs (onder anderen Dominic West, Michael K. Williams, Clarke Peters, Lance Reddick en een toen nog onbekende Idris Elba als crimineel genie Stringer Bell) zijn stuk voor stuk geweldig.

Show Me a Hero – HBO Max

Nog zo’n pareltje: Show Me a Hero uit 2015 met Oscar Isaac als Nick Wasicsko, de burgemeester van het kleine plaatsje Yonkers. Hij krijgt te maken met hevig verzet in een voornamelijk blanke middenklassebuurt. De mensen aldaar zijn tegen een door de federale overheid opgelegde verspreide volkshuisvestingsontwikkeling. De last die Isaac draagt en de spanning die hij continu ervaart gaat je niet in de koude kleren zitten. Ook hier veel politieke spelletjes en een bij tijd en wijle uitzichtloze situatie maken het de geweldig acterende Isaac niet makkelijk. De serie werd mede gemaakt door David Simon (van The Wire, zie boven) en geregisseerd door Paul Haggis.

True Detective – HBO Max

Begin 2024 (naar verluidt!) komt er ein-de-lijk een vierde seizoen van True Detective. Deze keer met Jodie Foster, dus dat belooft wat. Maar: de eerste drie seizoenen zijn ook nog steeds te bekijken. Seizoen twee mag je wat ons betreft overslaan. Seizoen drie was wel weer top. Maar het eerste seizoen blijft één van de allerbeste televisieseries aller tijden. Noem ons een beter duo dan Marty en Rust (Woody Harrelson en Matthew McConaughey). Wij wachten wel even…

Het rare en vooral nare sfeertje in Louisiana, dat gecreëerd werd door regisseur Cary Joji Fukunaga en schrijver Nic Pizzolatto, is daarna nooit meer geëvenaard. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het fenomenale acteerwerk van McConaughey en Harrelson en de fantastische soundtrack van T Bone Burnett. Een ongelooflijk sterke serie. Wij hadden nog wel 20 seizoenen met deze twee continu op elkaar zanikende heren willen zien.

The Knick – HBO Max

We kregen maar twee seizoenen van The Knick (2014) maar boy oh boy wat was dit goed. We volgen Clive Owen als de briljante chirurg John W. Thackery in het New Yorkse Knickerbocker Hospital in het begin van de twintigste eeuw. Het was een tijd dat chirurgie meestal onverdoofd werd uitgevoerd en de chirurgen met zagen, hakmessen en boren te werk gingen. Niet voor tere zieltjes dus. Daar komt bij: Thackery is een drugsverslaafde en injecteert zichzelf overdag graag met cocaïne en brengt nachten door in een opiumhol in Chinatown. Kortom: er gebeurt genoeg en het ziet er ook allemaal waanzinnig mooi uit. Geregisseerd Steven Soderbergh.