Wasverzachter. Ja of toch liever niet?

Er doen allerlei spookverhalen de ronde over wasverzachter. Dit zijn de voors en tegens.

We wassen wat af. Vaak enkel om een kledingstuk wat op te frissen, niet omdat het stijf staat van vlekken en zweet. Het gebruik van een wasverzachter is breed ingeburgerd. Maar wat doet het spul precies? En heb je dat eigenlijk wel nodig?

Vet!

Kort samengevat is wasverzachter een vettig goedje dat je was zachter laat aanvoelen en minder stijf maakt. Stop je je was na het wassen in een droger, dan heb je geen wasverzachter nodig tijdens het wassen. Doe je dat niet, dan heeft het gebruik van wasverzachter wel degelijk zin. Handdoeken die je na het wassen aan de lucht droogt, worden keihard en voelen als schuurpapier op je huid. Niet ideaal dus. Een ander pluspunt is dat je kleding dankzij wasverzachter makkelijker te strijken is.

Dit zijn de nadelen

De wasmachine laat de wasverzachter vrij tijdens de laatste spoeling van de wasbeurt, wat ervoor zorgt dat de vezels bedekt blijven met wasverzachter. Het absorberende vermogen van textiel neemt daardoor af. Dat is vooral lastig bij thee- en microvezeldoeken – die drogen niet best meer.

Een ander nadeel van dat vetlaagje is dat je kleding en beddengoed minder goed ademen. En daardoor kun je weer eerder gaan zweten. Dat is zeker bij sportkleding uiteraard een afweging. Daarnaast verliest waterafstotende kleding zijn vochtwerende eigenschappen. En ook kleding waar veel Lycra inzit, is niet gebaat bij wasverzachter.

Witgoed

Wasverzachter & drogers is geen beste combinatie. Van te veel wasverzachter raakt het apparaat in de war: de sensoren in de droger kunnen door het vetlaagje niet goed bepalen of de kleren droog zijn. De droger stopt dan te vroeg,

Het gebruik van een wasverzachter kan ook schade opleveren aan de wasmachine. De vettige stof blijft achter in de machine en kan daardoor vetluis veroorzaken. Wat dat is lees je hier. En hoewel wasverzachter veilig is om te gebruiken, blijkt het nogal belastend voor het milieu.