9 whisky-feitjes die jij nog niet paraat had 

Het is weekend, dus dan wil je weten: wat is eigenlijk de oorspronkelijke kleur van whisky?

whisky

1// Technisch gezien kan whisky niet bederven 

Zolang een fles ongeopend op een donkere plek wordt bewaard, kan de inhoud niet bederven. Als je fles wel open is, sluit ‘m dan wel goed. Dan kan de whisky alsnog heel lang goed bijven. Maar bewaar de fles dus wel op een donkere locatie, want zonlicht kan de smaak een beetje muffig maken. 

2// Het weer heeft effect op whisky 

Canadese whisky heeft bijvoorbeeld last van het klimaat omdat het zo noordelijk gelegen ligt. Door de schommelingen van warm naar koud zetten de vaten uit in de zomer en krimpen ze weer in de winter. Met als gevolg dat er lucht in en uit het vat kan. Daardoor krijg die whisky overigens een beetje de smaak van groene appel. 

3// Whisky kan van elke graansoort gemaakt worden. 

Traditioneel gezien wordt whisky gemaakt van gerst, rogge of mais. Maar je kunt er eigenlijk iedere graansoort voor gebruiken. Er zijn distilleerders die zich gewaagd hebben aan boekweit, spelt en zelfs aan quinoa.

Bluffen over whisky doe je zo.

4// Water heeft hetzelfde effect op de smaak van whisky als de graansoort 

De waterbron van een distilleerder is essentieel als het om de smaak gaat. Het Amerikaanse Jack Daniels gebruikt bijvoorbeeld water dat door een kalkstenen grot sijpelt. Dat water is zo geschikt voor whisky omdat het weinig ijzer bevat, wat de alcohol anders een donkere en bittere smaak zou geven. Ideaal is koud water dat rijk aan mineralen is en vrij van ijzer.

5// Er liggen op dit moment miljoenen vaten whisky te rijpen 

Omdat een goede whisky toch een aantal jaar op het vat moet liggen, liggen er miljoenen vaten te wachten op het moment dat ze gebotteld mogen worden. Jack Daniels heeft er 2,3 miljoen en het Ierse Jameson een slordige 1,3 miljoen. Distilleerders hebben flink in deze vaten geïnvesteerd, waardoor Jack Daniels bijvoorbeeld de grootste afnemer van brandwerend schuim in de Verenigde Staten is – de vaten moeten hoe dan ook bewaard blijven.

6// Voordat whisky het vat op gaat, is het helder 

Pas op het vat krijgt whisky de kenmerkende kleur. De donkere kleur krijgt de whisky van het eikenhout waar het vat van gemaakt is. Als we sommige meester-distilleerders mogen geloven, krijgt whisky zestig procent van zijn smaak van het vat, maar honderd procent van z’n kleur. 

Zo exclusief proef je het zelden - deze whisky is van The Macallan.

7// Whisky hoeft niet per se op een nieuw vat 

Bij de productie van Tennessee whisky van Jack Daniels is iedere keer een nieuw vat van blank eikenhout nodig. Maar de Ieren van Jameson importeren jaarlijks juist 130.000 sherry- en bourbonvaten. Voor het zoetje in het hout, om precies te zijn. 

whisky

8// Je kunt afstuderen op whisky 

Op de Heriot Watt University in het Schotse Edinburgh kun je een doctorsgraad verdienen in Brewing and Distilling. Wereldwijd zijn er maar enkele distilleerders (of master whisky blenders) die deze titel voeren. 

9// Het is oké om ijs in je whisky te doen 

Met sommige mannen valt gewoonweg niet over dit onderwerp te praten, maar het merendeel van de distilleerders is het erover eens dat je whisky moet drinken zoals jij het lekker vindt. Of doe zoals de Schotten: voeg een druppeltje water toe om het aroma vrij te laten komen.