Waarom de wijde broek óók voor jou is

Heb je nog ruimte in de afvalbak? Daar mag je skinny jeans in. En wel hierom.

Fred Astaire dancing with chiffon-clothed and blonde-wigged Cyd Charisse in subway scene from The Band Wagon. (Photo by John Swope/Getty Images)

De Nederlander Frederick Scholte was in het begin van de vorige eeuw de invloedrijkste kleermaker van het Londense Savile Row (en dientengevolge van de wereld). Scholte was de kleermaker van de Duke of Windsor, de man die in 1936 heel even koning van Engeland was, voordat zijn stotterende broer (George VI) het moest overnemen. Die Edward had weinig ruggengraat, maar wel veel smaak – dé stijlicoon van zijn tijd.

De Amerikaanse filmster Fred Astaire keek zijn stijl af van de Duke of Windsor, zo ook de door Frederick Scholte bedachte drape cut. De kenmerken ervan: brede schouders, lange getailleerde jas en een hoge, wijde broek, al dan niet voorzien van bandplooien.

Deze drape suits, populair onder jazzmuzikanten aan de overkant van de plas, groeiden in extremis uit tot de zoot suits die Amerikaanse latino’s in de jaren veertig populariseerden (denk Kid Creole).

De wijde broek van Fred Astaire diende uiteraard ook een praktisch doel (hij kon er comfortabel in dansen), maar kijk eens hoe geweldig zijn silhouet ervan werd. Zelden combineerde iemand zo trefzeker de eigenschappen atletisch en elegant!

Al zeker een seizoen of vijf à zes zien we op de catwalks in Milaan en Parijs de broeken ruimer worden. Maar hoe graag we het ook zouden willen, op de Nederlandse straten regeert nog altijd de skinny broek.

De Nederlandse man is net zo gehecht aan zijn strakke broek als aan zijn telefoon, die meestal in een van de voorste broekzakken wordt opgeborgen.

Er zijn twee raadsels die zich opdringen. Waarom zou je een broek willen dragen waarin je niet kunt bukken? En als silhouet de sleutel is tot succes, zoals Fred Astaire bewijst, waarom zou je dan een broek kiezen die de benen degradeert tot stokjes en je totaalbeeld tot dat van een lolly?

3 x advies inzake de wijde broek

1// Een wijde broek is wat anders dan een drollenvanger. Eén MC Hammer is wel genoeg.

2// Een wijde broek is ook wat anders dan een flare of een bell bottom-broek. Dat zijn broeken met een wijd uitlopende onderkant. De wijde broek in Fred Astaire-stijl heeft gewoon rechte pijpen.

3// Wijde broek met hoog water – de hipstervariant? Kan ook, maar dan worden de benen optisch wel korter.