4 redenen om wodka in je thuisbar te hebben

Ode aan de wodka, die ondergewaardeerde drank die nooit echt hip is, maar waar we tóch niet zonder kunnen. Deze 4 cocktails bewijzen dat.

moscow mule

1. Bloody Mary 

Er bestaat geen perfect recept voor een Bloody Mary; je moet zelf jouw ideale versie ontdekken. De opkomst in deze eeuw van het fenomeen boozy brunch (de brunch waarbij gedronken mag worden) bracht nieuwe versies van de Bloody Mary tot leven, bijvoorbeeld met de toevoeging van – schrik niet – mierikswortel. Maar onthou wel dit: hoe zachter de wodka, hoe beter jouw Bloody Mary. Investeer dus in een goede fles wodka, daar heb je lang profijt van.

bloody mary

2. Wodka Martini 

Omdat James Bond ’m drinkt – shaken not stirred. Maar ook omdat het weer eens wat anders is dan een gin & tonic. 

3. French Negroni

De Negroni, dat heerlijk Italiaanse aperitiefje dat je drinkt voor je aan tafel schuift, wordt normaal gesproken gebouwd rond gin. Er is ook een versie met prosecco in plaats van gin. Die wordt Negroni sbagliato genoemd (letterlijk: foutieve Negroni), een drankje dat vanwege het lagere alcoholpercentage prima bijbesteld kan worden. 

Maar er is ook een versie met wodka in plaats van gin. Die noemen we French Negroni en je stelt ’m samen met wodka (1 deel), Martini Rosso (1 deel), het in Noord-Frankrijk gemaakte Amer Picon Club, een distillaat van sinaasappel, bitterzoet van smaak (3⁄4 deel), en ijs. Garneer met een sinaasappelschil. 

4. Moscow Mule 

Heerlijke frisse cocktail met, dankzij het gemberbier, toch een lekkere bite in de keel. Erg makkelijk te maken: 2 shots wodka, 1/4 shot limoensap, druppeltje Angostura Bitters en gemberbier.

moscow mule

Hoe wordt wodka gemaakt?

Ernesto Che Guevara Nikita chroestjov In Moskou

Wodka kan gemaakt worden van iedere grondstof die zich laat fermenteren: druiven, rogge, aardappels, etcetera. Het Franse wodkamerk Grey Goose gebruikt bijvoorbeeld tarwe als basis, met name tarwe uit de regio Picardy in het Noorden van Frankrijk (het brood is daar ook lekker, dus misschien hebben ze dat bij Grey Goose goed gezien).

De precieze uitvoering van het proces in de distilleerderij hangt af van het type grondstof dat wordt gebruikt. Graan wordt bijvoorbeeld eerst omgezet in suiker en suikerwater, dat vervolgens wordt omgezet in alcohol door er gist aan toe te voegen (de fermentatie). Vervolgens wordt het gedistilleerd: door ketels te verhitten en de damp naar koelers te leiden. Daar condenseert het tot een alcoholische vloeistof. Hoe vaker je distilleert, hoe hoger het alcoholpercentage.