Van de noodzaak om goed te smeren voor we de zon opzoeken, daar zijn we inmiddels van doordrongen – de reden waarom lees je onder meer hier. Maar wist je dat dat ook geldt als je binnenblijft? En moet je echt iedere twee uur je zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen? Doe je voordeel met deze vijf adviezen van drie Nederlandse deskundigen.
Tip van dermatoloog dr. Marco van Coevorden: Mineraal!
“Ik hou van zonneproducten die minerale filters bevatten zoals zink en titanium, omdat dit natuurlijke ingrediënten zijn én omdat deze filters eigenlijk door iedereen wel goed verdragen worden. Daarom zijn ze veel beter geschikt voor de gevoelige huid – ze irriteren de huid niet zoals sommige andere zonnebrandcrèmes dat wel kunnen doen.”
Het verschil tussen een minerale zonnefilter en een chemische: die eerste legt een laagje op je huid waardoor de straling weerkaatst wordt, een chemische dringt in de huid door en maakt daar de straling onschadelijk.
Aanbeveling van dermatoloog dr. Van Neer: Doe eens dik.
“De zon maakt vrolijk en zorgt voor de aanmaak van de nodige vitamine D en kan soms zelfs huidaandoeningen als psoriasis of eczeem verbeteren, zegt dermatoloog dr. Van Neer. Maar te veel én onbeschermd de zon in, is schadelijk. Je huid kan verbranden, wat niet alleen voor roodheid zorgt maar ook blijvende DNAschade kan veroorzaken. Smeer je daarom altijd goed in met een zonnecrème. Deze wordt vaak niet gebruikt zoals het hoort, is haar ervaring. Bij het bepalen van de SPF wordt uitgegaan van twee milligram zonnecrème per vierkante centimeter. Zo’n dikke laag brengt niemand aan. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft daarvan en smeren zich ook niet vaak genoeg opnieuw in.”
Daarom: Breng zonnebrandcrème altijd in dikke lagen aan en om de twee uur, zo weet je zeker dat je goed beschermd bent als je de zon opzoekt!” Dik smeren hoeft niet meteen in de papieren te lopen – dat lees je hier.
Advies van dermatoloog dr. Kuijpers: Ook binnen!
Zelfs als je de hele dag binnen bent, bijvoorbeeld als je achter je laptop zit of als je onderweg in de auto of trein bent naar je vakantiebestemming, raad ik je aan een zonnebrandcrème op te doen, zegt dermatoloog dr. Kuijpers “UVA-stralen kunnen in tegenstelling tot UVB-stralen door glas heen en zo word je ongemerkt blootgesteld aan schadelijke straling. Van UVA-licht is bekend dat het de grootste oorzaak is van voortijdige huidveroudering.” Kortom: smeer je in ook als je de hele dag binnen blijft als je niet vroegtijdig wil verouderen.”
Nog een aanbeveling van dermatoloog dr. Kuijpers: Liever vijftig.
“Ondanks dat ik in de media regelmatig lees, dat het verschil tussen SPF30 en SPF50 minimaal is (SPF30 blokkeert 96,7% van de UVBstraling en SPF50 98%) en je dus net zo goed factor 30 kan smeren, ben ik van mening dat je beter een product kunt gebruiken met factor 50. De meeste mensen smeren de crème namelijk te dun zodat het factorpercentage naar beneden gaat en je dus minder beschermd bent dan je denkt. Met SPF50 ben je dus net iets beter beschermd. Ook wanneer je een lichte huid hebt, is factor 50 aan te bevelen.”
Tweede voorzet van dermatoloog dr. Marco van Coevorden: Koud!
Wat als je nu toch tegen alle goede adviezen in te lang in de zon bent gebleven? “Als de huid rood is, werkt het aanbrengen van koude kompressen kalmerend en voorkomt het dat de huid nog verder opzwelt, aldus dermatoloog dr. Marco van Coevorden. Ook een verkoelend product zoals aloë vera gel kan uitkomst bieden. Wat ik in dit stadium vaak aanraad, is om aspirine of ibuprofen te slikken om de roodheid en eventuele pijn te verminderen.”
Al deze dermatologen zijn aangesloten bij 247dermatologist.com. Dit is een platform waar je online – dus ook op vakantie – een dermatoloog kunt consulteren.