Zo stel je de komst van rimpels nog even uit

Niks mis mee. Ze geven je kop karakter, zo is het maar net. Maar toch…

Elke lijn en rimpel heb je verdiend, uiteraard. En het maakt je alleen maar volwassener, intrigerender. Maar als een rimpel er eenmaal zit, gaat ‘ie ook niet meer weg. Er zijn manieren om het ontstaan ervan uit te stellen. Daar hoef je geen halsbrekende toeren voor uit te halen: je gezond verstand gebruiken en wat discipline zijn genoeg.

Zo pak je dat aan:

Zorg voor een beschermingslaagje

Gebruik een gezichtsverzorgende crème. Deze legt een laagje over je huid waardoor er minder vocht uit kan verdampen. En een huid met een goed vochtgehalte is een soepele, gezonde huid met voldoende power om negatieve invloeden van buiten, zoals luchtvervuiling, af te weren. Uitdroging is de oorzaak van heel wat (kleine) rimpels in je gezicht. Een crème hoeft niet duur te zijn, belangrijker is dat je ‘m trouw elke ochtend aanbrengt.

Bescherm je tegen de zon

Uit nagenoeg alle onderzoeken blijkt dat zonlicht de belangrijkste oorzaak van huidveroudering is, en dus van het ontstaan van rimpels. Gebruik dan ook altijd zonnebrand als je de zon opzoekt. Zie ook hier. Maar ook als je dat laatste niet doet – en zelfs als de zon  niet schijnt – krijgt je huid te maken met de nefaste invloed van UVA- en UVB-stralen. Het is een goed idee ook bij de aanschaf van een verzorgende crème te checken of er wel een zonnefactor in zit. Daar zijn er steeds meer van.    

Slik supplementen

Collageen kun je zien als het cement dat je lichaam en je huid bij elkaar houdt. Je maakt collageen aan door eiwitten die je via voeding binnenkrijgt af te breken tot aminozuren. Dit zijn de bouwsteentjes waarmee lichaamseiwit, zoals collageen, vervolgens weer wordt opgebouwd. Maar na een bepaalde leeftijd neemt de collageenaanmaak toch af. Wanneer je collageen in je lichaam verliest, ontstaan er rimpels.

Collageen is er ook als voedingssupplement. Door extra collageen te slikken zou ook de eigen aanmaak van collageen een boost krijgen en je huid al snel steviger worden. Potjes en strips met collageensupplementen vind je bij elk drogist. Nadeel: je moet trouw blijven slikken, anders gaat het effect weer verloren.   

En anders is er nog deze manier om een einde aan rimpels en lijnen te maken…