Biologische veroudering voorkomen? Simpel: dit ingrediënt niet meer eten.

Nieuw onderzoek toont aan dat je je eigen biologische veroudering kunt vertragen. Je hoeft alleen maar één ingrediënt uit je dieet weg te laten.

vader zoon

Wat jij eet heeft grote invloed op bijna op elk onderdeel van je leven. Dat wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat jouw voedselinname biologische veroudering kan versnellen, maar ook kan vertragen?

Wetenschappers aan de universiteit van San Francisco (UCSF) hebben ontdekt dat jouw biologische veroudering op cellulair niveau kan worden vertraagd. Je hoeft maar één ingrediënt uit je dieet te weren.

De onderzoekers aan de UCSF ontdekten dat hoe beter mensen aten, hoe jonger hun cellen eruit zagen. De allerbelangrijkste factor daarbij: suiker. Elke gram suiker die aan het eten werd toegevoegd, leidde tot een toename van van wat ze in Amerika de epigenetic age noemen, de epigenetische leeftijd. De epigenetic clock is de term die biochemici gebruiken om de gezondheid en de levensduur onder een noemer te vatten.

Met deze simpele truc voorkom je stress.

Volgens hoofdonderzoek Dorothy Chiu, verbonden aan het Osher Center for Integrative Health van UCSF, sluiten de diëten die ze hebben onderzocht ‘aan bij bestaande aanbevelingen voor het voorkomen van ziekten en het bevorderen van de gezondheid. Ze benadrukken vooral de kracht van anti-oxiderende en ontstekingsremmende voedingsstoffen.’ Chiu is ervan overtuigd dat het opvolgen van hun aanbevelingen een jongere cellulaire leeftijd kan bevorderen ten opzichte van de chronologische leeftijd.

het opvolgen van deze aanbevelingen kan een jongere cellulaire leeftijd bevorderen ten opzichte van de chronologische leeftijd

Het onderzoek is een van de eerste onderzoeken waarin expliciet de relatie tussen toegevoegde suikers en epigenetische veroudering wordt aangetoond. Zegt professor Elissa Epel, co-auteur van het onderzoek: ‘We wisten dat hoge niveaus van toegevoegde suikers verband houden met een verslechterde metabolische gezondheid en vroege ziekten, mogelijk meer dan welke andere voedingsfactor dan ook. Nu weten we dat versnelde epigenetische veroudering aan deze relatie ten grondslag ligt.’

Bij het analyseren van de voedselgegevens van 342 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar (allemaal uit Californië, maar representatief naar geslacht en ras) vergeleken de wetenschappers de voeding van de deelnemers met hun epigenetische leeftijd, die ze bepaalden met behulp van speekselmonsters.

En zo blijft je huid langer 'jong'.

Daar kwam een score uit, de zogenaamde ‘Epigenetische Nutriëntenindex’. Die index is specifiek gebaseerd op voedingsstoffen die een relatie hebben met DNA-onderhoud en DNA-herstel. Vitamines zoals A, C, B12 en E, foliumzuur, selenium, magnesium en voedingsvezels maken daarbij het verschil.

Hoe meer voedingsstoffen het dieet bevat, hoe lager de epigenetische leeftijd. Het meest interessante was echter dat, hoe goed het dieet ook was, de biologische veroudering nog steeds snel toenam als toegevoegde suikers in beeld kwamen.

Co-auteur van het onderzoek Barbara Laraia vat het bondig samen: ‘Gezien het feit dat epigenetische patronen omkeerbaar lijken, kan het zijn dat het elimineren van tien gram toegevoegde suiker per dag vergelijkbaar is met het terugdraaien van de biologische klok met 2,4 maanden.’

Volgens Laraia kunnen de uitkomsten van dit onderzoek helpen om mensen te motiveren om goed te eten. Het leidt daadwerkelijk tot een langer leven. Maar dan moet je dus wel de suikers mijden.